Last mile delivery prináša revolúciu v logistike

  • Inzercia
  • 14. júna 2023, 08:00

Online objednávky rôzneho tovaru, potravín alebo jedla z reštaurácií sú dnes štandardom a zákazníci sa spoliehajú na čo najrýchlejšie doručenie.

Freepik.com

Online objednávky rôzneho tovaru, potravín alebo jedla z reštaurácií sú dnes štandardom a zákazníci sa spoliehajú na čo najrýchlejšie doručenie. Pre mnohé spoločnosti však môže byť last mile delivery výzvou. Aké sú úskalia a ako sa vyhnúť zahlteniu dopravy?

Zákazníci, ktorí si objednajú jedlo z reštaurácie, ho prirodzene chcú teplé a čo najrýchlejšie. V ideálnom prípade očakávajú svoje jedlo v ten istý deň a podobne je to aj s iným tovarom. Rozvoj online nakupovania výrazne urýchlila pandémia covid-19, napriek tomu je online nakupovanie naďalej veľmi populárne. Prečo? Je to pohodlné a rýchle.

Objednávka je však jedna vec a doručenie druhá. Jazda autom v mestách môže byť naozaj náročná. Dlhé a nekonečné dopravné zápchy na hlavných tepnách mesta a problémy s parkovaním nie sú jedinými nástrahami. A zákazník čaká. Výskum ukázal, že až 87 % zákazníkov je ochotných zopakovať svoj nákup, ak sú s doručením spokojní, a väčšine z nich nevadí, že si za túto službu priplatia.

Okrem rýchlosti robí dojem aj správanie kuriéra a stav zásielky

Last mile delivery je v celom systéme zásadná. Práve zážitok z doručenia balíka zanecháva v zákazníkovi konečný dojem, a to nielen z hľadiska rýchlosti a presnosti doručenia. Svoju úlohu zohráva aj správanie kuriéra a stav balíka. Ak si spoločnosti doručujú balíky samy a nemajú dobre zvládnutú poslednú míľu, môže sa ľahko stať, že zákazník uskutoční svoj ďalší nákup u konkurencie.

Zákazníci už nebudú čakať doma celý deň

Doručovateľské spoločnosti čelia výzve. Už sa nestáva, že zákazníci budú čakať doma celý deň, pretože netušia, kedy presne im kuriér doručí zásielku v 8-hodinovom okne. Pre efektívne doručovanie v meste je nevyhnutné dokonalé plánovanie trasy, rozdelenie zásielok medzi kuriérov, profesionálny výkon kuriéra pri odovzdávaní a dostatočná kapacita vozového parku. Dobre riadená logistika poslednej míle znamená, že všetky tieto aspekty budú fungovať bez problémov.

V mestskej logistike pomáha aj umelá inteligencia

Zameranie sa na last mile delivery je preto v oblasti logistiky kľúčové. Napríklad česká spoločnosť DODO vyvinula vlastnú technologickú a logistickú platformu GAIA, ktorá využíva umelú inteligenciu na analýzu obrovského množstva údajov na plánovanie. Optimalizuje všetky procesy súvisiace s doručovaním. Koncoví zákazníci si môžu vybrať čas doručenia, ktorý je v rámci 30-minútových intervalov. Čakanie na balík sa tak skráti na konkrétny čas a zákazníci už nemusia tráviť celý deň doma.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof