Fotonávrat: Piešťanské Zlaté stuhy 2023 poznačené dažďom

Jubilejný 30. ročník prehliadky noblesy a elegancie – Piešťanských Zlatých stúh – poznačil dážď. Účastníkom aktuálneho ročníka pršalo počas vyhliadkových jázd, ale dážď neminul ani sobotu 10. júna, teda deň, keď mala byť výstava historických tátošov hlavným lákadlom návštevníkov Kúpeľného ostrova. Našťastie, počasie sa k večeru umúdrilo a slávnostný galavečer Concours d’Elegance sa mohol uskutočniť v plnej paráde.

Od prehliadky áut neodradil ani silný dážď. (Autor: am)

Piešťanské Zlaté stuhy sa začali už vo štvrtok 8. júna. Nablýskané tátoše dorazili na Kúpeľný ostrov a ich majitelia večer spoločne slávnostne odštartovali jubilejný 30. ročník podujatia. Piatkovú jazdu po regióne poznamenali zmeny počasia. Slnečné chvíle striedal silný dážď, čo sa napokon prejavilo aj počas predstavovania posádok na Winterovej ulici, keď sa spustil lejak.

Sobotňajšia výstava automobilov na Kúpeľnom ostrove prilákala množstvo návštevníkov. Popoludnie však opäť narušila poriadna prietrž mračien, ktorá mnohých „uväznila“ pod strechou Kolonádového mosta. Ten totiž poslúžil ako úkryt pred kvapkami pre ľudí, ktorí vyrazili do ulíc mesta bez dáždnika či v šľapkách.

Napokon sa večer vyčasilo a pomedzi desiatky historických automobilov sa mohli poprechádzať nadšení obdivovatelia tejto elegantnej krásy. Niektorí majitelia svoje tátoše i naštartovali a nechali návštevníkov započúvať sa do zvukov poctivých motorov a zacítiť vôňu benzínu.

Tá sa tiahla Kúpeľným ostrovom aj vo večerných hodinách, pretože pred hotelom Thermia Palace sa rovnako ako po minulé roky konal slávnostný galavečer. Na červenú točňu postupne prichádzali automobily jeden za druhým, uvádzal a predstavoval ich moderátor Ján Mečiar. On dorazil na historickom vozidle Oldsmobile Toronado Brougham z roku 1979, ktoré šoférovala jeho manželka. Jeho slová prekladala do angličtiny spolumoderátorka Michaela Lehutová.

Moderátor privítal aj riaditeľa kúpeľov Petra Bednárika, trnavského župana Jozefa Viskupiča, piešťanského primátora Petra Jančoviča a organizátora podujatia Pavla Kušníra. „Chcel by som poďakovať účastníkom, že prišli, partnerom, že pomohli, a všetkým Piešťancom, že nás prišli podporiť aj v tomto počasí. Ďakujem tiež členom Veteran Car Clubu Piešťany, ktorí zorganizovali túto akciu,“ skonštatoval Kušnír.

Pred Thermiou Palace návštevníkov privítal aj riaditeľ kúpeľov, ktorý načrel do histórie: „Začalo sa to už v roku 1911, keď piešťanské kúpele vlastnili ako jedny z prvých automobil. Ľudovít Winter ho vtedy kúpeľným hosťom požičiaval aj s vodičom. Následne pri otváraní hotela Thermia Palace v roku 1912 sa konala prvá súťaž automobilov. Tradícia Concours d’élégance sa začala písať v tridsiatych rokoch 20. storočia.“

Najstarším zúčastneným automobilom bol Ford T Model Speedster, z roku 1914, ktorý priviezol Tomas Kaspar z Nemecka, najmladším bolo BMW E38 750IXL privezené Radovanom Cupalom zo Slovenska. Okrem týchto dvoch krajín mali na podujatí zastúpenie automobily z Česka, Rakúska a Veľkej Británie.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof