Osemdesiat tanečníčok „zušky“ si vybojovalo postup na Európu

Tanečníčky súborov Bella a Striebornička zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch získali dve zlaté medaily a jedno štvrté miesto v celoslovenskom finále tanečnej súťaže s názvom Showtime Dance Tour 2023 v Leviciach a zabezpečili si postup na Európsky pohár. O dva dni nato cestovali učiteľky do Levíc opäť s mladšími dievčatami a aj tu Bella a Striebornička brali zlato. Súbor Plejády exceloval, v silnej konkurencii získal tri zlaté a dve strieborné medaily.

Aj Strieborničke sa v Leviciach darilo „do zlata“. (Autor: ZUŠ)

„Čo sa týka Belly a Strieborničky, všetky choreografie súťažili v kategórii A. Sme veľmi šťastní, že sme získali dve zlaté medaily a jedno štvrté miesto. Všetky choreografie (vrátane štvrtej) získali vysoký počet bodov, takže aj postup na Európu,“ uviedla učiteľka tanca Dagmar Kuběnová.

„V nedeľu si pedagogičky zopakovali cestu do Levíc ešte raz s mladšími dievčatami a chlapcami a aj s tanečníkmi zo súboru Plejády. Bella získala dve zlaté a Striebornička jednu zlatú medailu, takže všetky choreografie postúpili do Európskeho finále. Tiež Plejády vo veľkej konkurencii získali tri zlaté a dve strieborné medaily. Do finále budeme cestovať s osemdesiatimi tanečníkmi,“ skonštatovala Kuběnová.

Tanečníčky z Belly pôjdu spolu s ďalšími súbormi zo ZUŠ na európsku súťaž.

Do súťaží sa zapojil aj Austedis, vyskúšali si online kolo, ktoré je postupové priamo na Európsky pohár. V online súťaži boli i dievčatá z Plejád a najstarší tanečníci z Belly, ktorí tancovali takzvanú Kreatívnu výzvu od organizátorov súťaže. Tí dali k dispozícii hudbu a vyzvali skupiny, aby si vytvorili vlastnú choreografiu v akomkoľvek štýle. „V kreatívnej výzve v kategórii A získali tanečníci z Belly zlato a vysoký počet bodov, takže predpokladám aj tu postup do európskeho finále. Pravdaže, ani tanečníci z Austedisu a Plejád nezaostali a obsadili zlaté a strieborné priečky,“ dodala učiteľka tanca.

Mnohé z týchto choreografií bude mať verejnosť možnosť vidieť v Dome umenia na veľkom koncoročnom programe, ktorý sa koná počas dvoch dní – v pondelok 5. a v utorok 6. júna od 17. hodiny.

„Európske finále sa koná v posledný júnový víkend v maďarskom Siófoku, takže ani po koncoročnom programe nemôžeme poľaviť a musíme sa zodpovedne pripraviť na reprezentáciu školy, mesta Piešťany i Slovenska na tomto medzinárodnom podujatí,“ plánovala zodpovednú prípravu Kuběnová.

(ZUŠ/vd)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof