Cyklochodník v podchode!?

Keď vidím cyklistov s taškami, deťmi, plnými košíkmi, dáždnikmi i so psíkmi na vôdzke, strasie ma, hoci sama chodievam so psom aj bicyklom. Toto už nie je mesto, aké bývalo kedysi. Pánmi ciest sa stali motoristi.

(Autor: vd)

A cyklisti, ktorí sa napríklad ženú pomedzi kamiónmi na Bratislavskej či Žilinskej ceste, ale aj po nebezpečných okružných križovatkách mesta, ťahajú už len druhé, ak nie desiate husle. Niektorí motoristi ich trpia ako nutnú tradíciu minulosti, jazdia tolerantne a obozretne. Iní ich vytláčajú na krajnicu medzi zaparkované autá, na chodníky či trávniky.

Piešťanec na bicykli bol odjakživa kamikadze. Ruku na srdce, kto z nás ním nie je aspoň desaťkrát do roka? A prečo? No lebo!

Treba sa vyhnúť autám, kandelábrom, jamám na ceste, psom, kočíkom aj chodcom na chodníku, stojanom na bicykle, priechodom, podchodom, pútačom a tiež ďalším cyklistom jazdiacim v strede vozovky vo dvojici. Je toho veľa, čo treba obísť okrem pravidiel cestnej premávky. Uvedomíme si to, ale až vtedy, keď je na ceste kaluž krvi. Kým nie je naša, až tak nás to netrápi.

Teší ma ale, že po Dopravnej ulici prefrnknem vždy v pondelok k hasičom bez obáv, lebo z podchodu sa napojím hneď na cyklochodník. Iba tam, oproti hasičom, si musím dať bacha. Keď však idem do mesta, radšej si zvolím Vrbovskú cestu, lebo križovatka Vrbovská – Bratislavská je svetelná a tam sa mi ujde zelená. Lebo ak by som chcela ísť do centra po Dopravnej a zbehnúť na Staničnú a odtiaľ na Teplickú, nastáva problém. Táto križovatka cyklistom nepraje. Skoro ideálne riešenie je zájsť až na Ulicu A. Hlinku a napojiť sa na cyklochodník. Teší ma nové nariadenie mesta, že v raňajších hodinách si môžem prefrčať aj po centrálnej mestskej zóne. Slovo frčať tu však nie je namieste, treba dávať pozor na chodcov, byť ohľaduplná/ý.

Minulý týždeň som sa dozvedela, že budovanie cyklotrasy Piešťany – Vrbové dostalo zelenú. Napoja ju na cyklochodník od Dopravnej ulice, čo je super! Povedie i našou uličkou. Verím, že bude fajn a pre cyklochodník nezabetónujú zeleň, veď inak by sa to priečilo zelenej filozofii. Budujeme asfaltové cyklotrasy, ničíme trávnaté plochy a porasty. To by teda bol paradox. Preto si myslím, že všetko bude tak, ako má byť. Vybudujú chodník a zeleň ostane.

Ešte mi vŕta v hlave červíček. Priatelia, povedzte mi, kto si vezme na zodpovednosť cyklochodník v dvakrát lomenom podchode pod železnicou, kde sa už teraz zrážajú cyklisti s chodcami. Aj minule tu bolo krvavo veselo. Dúfam, že tam umiestnia značku „zákaz bicyklovania“. A podchodom sa pôjde aj napriek cyklochodníku peši.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián