3+1 tip na udržateľnejší život

  • Inzercia
  • 10. júna 2023, 13:54

Chceli by ste žiť udržateľnejšie? Nemusíte hneď obrátiť svoj životný štýl hore nohami. Ukážeme vám štyri tipy, ktoré ľahko zaradíte do svojho každodenného života.

Udržateľné správanie neznamená len rešpekt a úctu k prírode. Žiť ekologicky a v súlade s prírodou vám tiež môže ušetriť nejaké eurá v rodinnom rozpočte. Toto sú 4 jednoduché tipy, ktoré ľahko zaradíte do svojho bežného života.

Recyklujte

Triedite? V Európskej únii sa už dlhodobo kladie dôraz na to, aby jednotlivé štáty čo najpoctivejšie triedili odpad. Ročne môže každý z nás vytriediť až 42 kilogramov odpadu. Ak teda ešte netriedite, najlepší možný čas začať je práve teraz! Farebné kontajnery máme rozmiestnené po celej republike, takže s veľkou pravdepodobnosťou ho budete mať do niekoľkých metrov od domova.

Zadovážte si vonkajšie rolety

Klimatizačné jednotky? Tie sú už pasé. Vonkajšie tienenie je efektívny variant proti prehrievaniu miestností a zbytočnej produkcii emisií. V lete dokážu odraziť väčšinu slnečného tepla, čo znamená, že rozdiel teplôt v interiéri a exteriéri môže byť až 9 °C. V zime navyše dokážu ušetriť až 30 % výdajov za energie na kúrenie. Využijete ich tak po celý rok.

V automatizovanej podobe, teda s elektrickým ovládaním a tepelnými a veternými snímačmi, sa vonkajšie rolety – napríklad tie značky BUILDING Shutters – stávajú inteligentným prvkom domácnosti. Sami sa vyťahujú a zaťahujú podľa aktuálneho počasia za oknami, aby teplota interiéru bola optimálna.

Nakupujte častejšie

Na prvý pohľad sa môže zdať, že na častejšom nakupovaní nie je nič ekonomické ani ekologické. Opak je však pravdou. Ak jazdíte na pravidelné týždenné veľké nákupy, je väčšia šanca, že nakúpite mnoho potravín, ktoré ani nestihnete spotrebovať. Tie sa pokazia a musia sa vyhodiť.

Častejšími a drobnejšími nákupmi vždy máte čas skonzumovať, čo na vás v chladničke či špajzi čaká. A než vyrazíte na nákup, najskôr sa najedzte. Hladní totiž máme tendenciu viac nakúpiť.

Investujte do úsporných spotrebičov

Cena za energie za posledný rok prudko stúpla, investícia do úsporných spotrebičov vám preto môže ušetriť každý mesiac. Zároveň budete mať dobrý pocit z toho, že pomáhate aj prírode. Ak máte doma napríklad dvadsať rokov starú práčku či chladničku, nový energeticky úsporný kus vám v porovnaní s veteránom môže ušetriť aj polovicu nákladov. A začnite pokojne od toho najmenšieho – úsporné žiarovky stoja málo, ušetria však až neuveriteľných 90 % energií. Možností, ako sa správať šetrne k životnému prostrediu, je mnoho – a nemusí to byť žiadny veľký zásah do vašej komfortnej zóny. Ktorý z týchto tipov vás oslovil?

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof