Aké benefity prinášajú moderné elektromotory do vášho bežného života

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 9. júna 2023, 14:53

Možno sa vám pri slove elektromotor vybaví elektrický automobil. Pravdou je, že svet moderných elektromotorov je podstatne väčší. Stretávame sa s nimi v bežnom živote bez toho, aby sme vedeli, že máme dočinenia s elektromotormi. Prečo sú elektromotory a elektroprevodovky tak populárne?

Elektromotory a elektroprevodovky sú natoľko integrované v našom živote, že ich berieme ako samozrejmosť. Menšie elektromotory nájdete v spotrebičoch, ktoré využívame dennodenne a nevieme si náš život bez nich predstaviť.

Väčšie a výkonnejšie elektromotory sú neodmysliteľnou súčasťou väčšiny moderných priemyselných odvetví.

Elektromotory v našom živote

Hlavnou úlohou elektromotora je premena elektrickej energie na mechanickú prácu. Jednoduchá definícia, ktorá v sebe ukrýva sofistikovaný a dôležitý proces. Aby fungovali elektromotory ešte výkonnejšie, ušetrili energiu a predĺžila sa ich životnosť spolupracujú s rôznymi zariadeniami, ako sú čelné alebo šnekové prevodovky, frekvenčné meniče a ďalšie tlmiace zariadenia.

Vedeli ste, že aj vaša elektrická zubná kefka, fén, vysávač či holiaci strojček obsahuje elektromotor? Dnes sú samozrejmosťou i bicykle a kolobežky s elektromotorom.

V kanceláriách, obchodoch, domácnostiach a malých nepriemyselných podnikoch sa zvyčajne používa jednofázový elektromotor 230V, ktorý sa dá ľahko vymeniť, no aj dlho vydrží. 

Na elektrický pohon výkonnejších strojov sú skonštruované takzvané trojfázové elektromotory, ktoré zvládajú skutočne vysoké zaťaženie.

Spoznajte elektroprevodovku

Elektroprevodovka je elektromotor, ku ktorému je primontovaná prevodovka. Výsledným efektom tohto spojenia je zachovanie dlhšej životnosti zariadení, šetrenie elektrickej energie, ochrana zariadení pri štarte a vypnutí i ďalšie užitočné funkcie. Samotné prevodovky slúžia k zníženiu otáčok používaného zariadenia.

Čelná vs šneková prevodovka

Keď sa budete viac venovať téme elektroprevodoviek, zistíte, že existujú čelné i šnekové prevodovky.

Čelná prevodovka je typická čelným prevodom. Má vysokú účinnosť a nízku hlučnosť, čo je výborná kombinácia pre používanie v rôznych odvetviach priemyslu.

Názov šneková prevodovka je odvodený od šnekového prevodu vo vnútri. Zvyknú sa označovať aj bočné prevodovky. Sú schopné zvládnuť vysoký krútiaci moment, majú nízku hladinu hluku a jednoduchú konštrukciu.

To ich predurčuje pre široké uplatnenie v rozmanitých priemyselných dopravných systémoch, stavebných aplikáciách aj miešacej technike. Zaujímavé je použitie šnekovej prevodovky pri ladení akustických gitár.

Elektromotor ako mlynček na mäso

Svet elektromotorov sa nevyhýba ani potravinárskemu priemyslu. Príkladom je elektromotor s prevodovkou, ktorý sa efektívne využíva pri výrobe a spracovaní mäsa, v mäsokombinátoch, v jedálňach či stravovacích zariadeniach.

Moderné technológie elektromotorov zabezpečujú efektívne fungovanie nespočetného množstva prevádzok. Stačí, keď sa rozhliadnete okolo seba a uvidíte, kde všade sa prejavujú ich užitočné funkcie.

Výrobcovia a dodávatelia moderných elektromotorov prichádzajú s inteligentnými riešeniami, ktoré v priemysle pomáhajú optimalizovať procesy, ušetriť energiu i náklady s ohľadom na životné prostredie. V bežnom živote podporujú veľké množstvo každodenných činností. Tak rozmanitý je svet elektromotorov.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof