V Auparku si otestujete silu a zistíte, ako vidí váš pes

  • Inzercia
  • 7. júna 2023, 10:00

V Auparku Piešťany máte v týchto dňoch unikátnu príležitosť zažiť interaktívnu výstavu IQ Days. Exponáty z vedeckého centra poskytujú zábavu, poučenie i zážitok a zabavia nielen deti, ale aj celé rodiny. Výstava potrvá do stredy 14. júna.

Tu zistíte, ako funguje Pytagorova veta. So všetkým vám poradí aj animátorka. (Autor: am)

Interaktívna výstava IQ Days zaujme návštevníkov všetkých vekových kategórií, ale tiež vzdeláva a jedinečným spôsobom približuje to, na čo mnohí z nás doposiaľ možno nepoznali odpoveď.

Exponáty sú rozmiestnené na prízemí a prvom podlaží, pričom tieto prvky sú rozdelené do troch tematických kategórií. „Cieľom je, aby sa návštevníci zabavili, niečo naučili a získali nové podnety. Nie je to výstava, kde sa budete len dívať, ale naopak, všetko si môžete interaktívne vyskúšať,“ uviedla Martina Hrčková z piešťanského Auparku. Výstava pritom nie je orientovaná len na individuálnych návštevníkov, ale do nákupného centra zavítajú za týmto účelom aj mnohé školy.

Veľký záujem je to túto prispôsobivú stenu.

Prvá časť výstavy je venovaná hádankám a optickým klamom. Ukazuje napríklad to, že statické obrázky môžu vytvoriť ilúziu pohybu. Prostredníctvom jedného z panelov si môžete overiť, či poznáte svetovo významné stavby.

Ďalšia časť je tematicky venovaná súťažiam. Otestovať si môžete svoj postreh, silu, rýchlosť, ale aj koncentráciu. Pomocou ťahania lana zistíte, koľko máte sily a či prekonáte dovtedajší rekord. Pohyblivým labyrintom si otestujete, či dokážete dostať guľôčku na správne miesto. Preveriť môžete i frekvenciu, akou sa hýbu vaše ruky. V rámci jedného z exponátov totiž budete stláčať tlačidlo čo najrýchlejšie, ako dokážete. Ukáže vám presný počet stlačení, a tak si môžete zdatnosť zmerať napríklad i s partnerom či partnerkou.

Zmerajte si svoju silu s priateľmi či rodinnými príslušníkmi.

Tretia sekcia poskytuje priestor na vzdelávanie. Dokážete si vizualizovať Pytagorovu vetu alebo Čiernu dieru? V Auparku totiž aktuálne tieto pojmy nadobudnú reálnu podobu. Môžete si sadnúť na Fakírove stoličky a zistiť, ktorá z nich je najpohodlnejšia, alebo si skúsiť zahrať na Laserovú harfu, ktorá nemá struny, ale laserové lúče vydávajúce zvuk. Pútavým a farebným spôsobom sa čo-to dozviete aj o fyzikálnych veličinách, ako je tlak vzduchu či hustota kvapalín.

Výnimočným prvkom je Simulátor videnia. Ten umožňuje pozrieť sa na svet tak, ako ho vidí váš pes či mačka. Tento exponát nájdete na prvom poschodí nákupného centra.

Natiahnutím a vypustením vzduchu z dela rozkmitáte CD-čká.

Vystavené prvky si môžete pozrieť, a najmä vyskúšať do stredy 14. júna v štandardnom otváracom čase Auparku Piešťany. Ku každému z nich je uvedené aj textové usmernenie, ako s ním narábať, no od 9.00 do 18.00 h bude prítomná animátorka, ktorá vám so všetkým ochotne poradí a pomôže.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida