Po novej cykloceste sa do Vrbového odvezieme už budúci rok

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 7. júna 2023, 22:30

Pätnásťročné úsilie štyroch samospráv v regióne sa konečne dočkalo pridelenia financií a starú desiatky rokov už nefunkčnú železnicu nahradí nová cyklotrasa. So začatím výstavby počítajú v septembri tohto roka a do užívania má byť odovzdaná už budúcu letnú sezónu. Celková suma vyčlenená od štátu na výstavbu cyklochodníka na trase Piešťany – Vrbové je v objeme 5,6 milióna eur.

Starosta Trebatíc Juraj Valo na železničnom priecestí v Krakovanoch. Už o rok tadiaľto povedie nová cyklotrasa. (Autor: pror)

Ako ďalej starosta doplnil, investícia sa týka aj úpravy úseku cyklotrasy na území Piešťan od nákupného centra Tesco po podchod pod železničnú trať spájajúci centrum mesta a miestnu časť Kanada. Na opačnom konci cyklotrasy vo Vrbovom je po novom do projektu zahrnuté jej predĺženie až po priehradu Čerenec.

K diskutovanému prekríženiu cyklochodníka a cesty za Kocuricami v smere na Piešťany Valo uviedol, že jeho bezpečnosť docielia spomaľovacie retardéry, ktoré donútia cyklistov z bicykla zosadnúť a na ceste pre motorové vozidlá bude dopravným značením znížená maximálna rýchlosť na 50 km/h.

Infraštruktúru pre cyklistov budú na cyklotrase zabezpečovať odpočinkové altánky a servisné miesta. Osvetlenie zabezpečia solárne „gombíky“ osadené v povrchu cyklochodníka, ktoré sa cez deň nabijú a v noci osvietia siluetu cyklotrasy.

O bezpečnosť cyklistov na priecestí pri Kocuriciach sa postarajú retardéry na cyklotrase a líniu cyklocesty vyznačia solárne „gombíky“.

Z plánovaného projektu cyklotrasy financovaného z Plánu obnovy a odolnosti SR vypadol parčík s detským ihriskom a amfiteátrom na konci trasy vo Vrbovom. „Som si však istý, že i ten vybudujeme, no pôjde to z iného zdroja financií,“ doplnil Valo.

Cyklotrasa na trase Piešťany – Vrbové pôjde v líniovej stavbe doterajšej železnice len po prenajatých pozemkoch od štátu a i násyp zostáva zachovaný. Štát si pozemky necháva vo vlastníctve. Ak by sa v budúcnosti objavila potreba znovu umiestniť železnicu, pôjde to pomerne jednoduchou stavebnou úpravou a prinavrátením koľajiska.

Projekt cyklotrasy, ktorý spojí jediné dve mestá v okrese spolu s dvomi obcami, nemal len podporovateľov. „Posmievali sa nám na sociálnych sieťach, robili protivenstvá a hádzali nám polená pod nohy. No i napriek tomu to, čo sme si pred pätnástimi rokmi vysnívali, sa stane skutočnosťou,“ dodal na záver starosta Trebatíc.

Vo volebnom období 2016 až 2018 neprajníkov cyklotrasy do Vrbového v telese železnice v piešťanskej regionálnej politike združovalo najmä dnes už zaniknuté politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav