Ekologický čin roka v kraji: Víťazom aj Základná škola F. E. Scherera v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť / Kraj / Piešťany
  • 7. júna 2023, 09:00

Výsadba piatich vetrolamov popri poľných cestách v katastri obce Pusté Úľany v okrese Galanta si vyslúžila ocenenie Ekologický čin roka Trnavského samosprávneho kraja. Vďaka aktivite neziskovej organizácie Pre Úľany – Pro Fudemus vysadili dobrovoľníci v minulom roku približne 500 ovocných stromov a 200 ovocných kríkov. Víťazom v kategórii materských, základných a stredných škôl sa stala aktivita Základnej školy F. E. Scherera v Piešťanoch.

Medzi víťazov Ekologický čin roka v kraji v kategórii materských, základných a stredných škôl patrí i aktivita Základnej školy F. E. Scherera v Piešťanoch. (Autor: FB TTSK)

Trnavský samosprávny kraj v utorok 6. júna 2023 v priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave vyhlásil víťazov 12. ročníka súťaže Ekologický čin roka, do ktorej bolo  dokopy prihlásených 30 projektov. Ide o aktivity a projekty, ktoré sa zameriavajú na ochranu životného prostredia ako aj na zvyšovanie povedomia o ekologicky udržateľnom spôsobe života.

„Súťaž Ekologický čin roka je príkladom toho, že spoločnými silami tvoríme zelený kraj. Na zdravom životnom prostredí záleží nielen dobrovoľníkom, ale aj občianskym združeniam a žiakom na školách. Aj týmto spôsobom môžeme chrániť životné prostredie pre ďalšie generácie. Prajem si, aby obyvatelia nášho kraja, ktorých sme dnes ocenili boli motiváciou aj pre ďalších,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Do aktuálneho ročníka súťaže bolo prihlásených celkovo 30 projektov, čo je viac ako v minulom ročníku. Hodnotiaca päťčlenná komisia, ktorej predsedom je vicežupan Trnavského samosprávneho kraja Patrik Voltmann hodnotila projekty v dvoch kategóriách.

V kategórií občianskych združení, obcí a dobrovoľníkov bol na prvom mieste ocenený projekt s názvom Stromoradia, ktoré spájajú od ÚĽANY – PRO FUDEMUS. Hlavnou aktivitou bolo obnovenie a komunitné vysadenie piatich ovocných vetrolamov na pomedzí obcí Pusté Úľany, Veľký Grob a Pavlice. Cieľom bolo zvýšiť biodiverzitu, ochranu pred vetrom a pôdnou eróziou, ale aj zlepšenie vodozádržných opatrení a mikroklimatických podmienok v otvorenej vidieckej krajine.

Víťazom v kategórií materských, základných a stredných škôl sa stala aktivita Základnej školy F.E.Scherera v Piešťanoch s názvom Ochranárske a ekologické aktivity. Žiaci a učitelia školy sa zapájajú do mnohých ekologických aktivít počas celého kalendárneho roka. Už 14 rokov medzi ne patrí aj prenášanie putujúcich ropúch cez asfaltovú cestu z lesa do priehrady Striebornica pri Moravanoch nad Váhom. V uplynulom roku, sa počas dvoch dní večerného prenášania zúčastnilo 40 žiakov, pričom pomohli 362 ropuchám, ktoré by inak mohli skončiť pod kolesami áut. V prvej trojke figuruje aj Materská škola na Hollého ulici v Hlohovci s projektom Zelený objektív, ale aj župná Stredná zdravotnícka škola v Dunajskej Strede s projektom EKO – ŠTUDENT.

„Teší ma, že sa do súťaže zapojil jednotlivci aj kolektívy všetkých vekových kategórii s tridsiatkou ozaj kvalitných projektov. Každý jeden z nich svojou podstatou prispieva k zelenšej planéte, a teda aj k zdravšiemu okoliu každého jedného z nás. K veľkým ekočinom môžeme prispieť všetci. Začnime od základnej recyklácie odpadu, sadením zelene alebo uprednostníme chôdzu pre automobilovou dopravou,“ uviedol predseda komisie a trnavský vicežupan Patrik Voltmann.

Súčasťou ocenenia bola aj finančná odmena, pričom víťazi jednotlivých kategórií získali od župy 1.500 eur, druhé miesta 1.000 eur a tretie miesto 700 eur.

Súťaž Ekologický čin roka vyhlasuje Trnavský samosprávny kraj každoročne od roku 2010. Odvtedy sa do súťaže zapojilo niekoľko desiatok subjektov, vďaka aktivitám ktorých sa zlepšila kvalita životného prostredia po celom kraji. Trnavská župa informuje o svojich aktivitách v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia a prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo aj na facebookovej stránke Zelený kraj.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela