Radnica oznámila ukončenie revitalizácie priestoru po zbúranej škole na Trajane

„Obnova vnútrobloku na sídlisku Adam Trajan je definitívne ukončená,“ uvádza na svojom webe piešťanská radnica. Ako v stanovisku ďalej píše, súčasťou revitalizácie priestoru bola tiež výstavba spojovacieho chodníka so zámkovej dlažby, ktorý prepojil jednotlivé časti vnútrobloku. Chodníky doplnili nové lavičky, na pozemok pribudli stromy a vysiata bola tráva. Cena za zbúranie školy, výstavbu chodníka a úpravu zelene s realizáciu verejného osvetlenia sa vyšplhala na sumu takmer 150-tisíc eur.

Záver rekultivácie priestoru tvorí umiestnenie verejného osvetlenia nad prepojovacím chodníkom. (Autor: MsÚ/red)

Posledným krokom náhrady zbúranej školy sa stalo umiestnenie šiestich lámp verejného osvetlenie na prepojovacie chodníky v sume investície 22 038 eur. Podľa zverejnenej zmluvy si ešte predtým mestský úrad objednal výstavbu chodníka vo vnútrobloku medzi ulicami A. Trajana a E. F. Scherera u firmy ASET, s. r. o., z Podolia. Výška investície bola 36 858 eur. Stavba chodníka bola ukončená v decembri.

Základná škola bola na tomto mieste otvorená 3. septembra 1990, vtedy do nej nastúpilo 617 žiakov. Pre nízky počet žiakov bola rozhodnutím vtedajšieho Ministerstva školstva SR 8. základná škola vyradená zo siete škôl a školských zariadení s účinnosťou od 30. júna 2004.

Následne celé roky nedokázali mestskí poslanci či vedenie radnice nájsť pre objekt zmysluplné využitie. Zlyhala snaha o prenájom budovy privátnemu sektoru spojená s jej nevyhnutnou obnovou i hľadanie nového poslania objektu. Konečné riešenia sa utápali v siahodlhých diskusiách poslancov bez nachádzania realizovateľných zámerov, a tak škola chátrala. Stala sa miestom, kde v jej útrobách nebol problém nájsť stopy po užívateľoch drog či prespávaní bezdomovcov. Napriek snahám objekt zabezpečiť sa ten stával aj nebezpečným „ihriskom“ pre deti a cieľom častých výjazdov hasičov či policajtov.

Schátranú školu na sídlisku Adam Trajan zbúralo mesto ešte v minulom roku.

V predchádzajúcom volebnom období prestalo konečne zastupiteľstvo fantazírovať o nerealizovateľných alternatívach využitia objektu a poslanci vyčlenili na jeho zbúranie 90-tisíc eur. Suma postačovala na odstránenie nadzemnej časti stavby. Premena verejného priestoru na najväčšom sídlisku v meste sa začala zbúraním opustenej budovy bývalej školy 14. februára 2022.

Ako nám potvrdili na radnici, uvažovali aj s alternatívou vybratia základovej dosky, čo by však vraj stálo ďalších zhruba 370-tisíc eur, ktoré by poslanci museli na tento účel vyčleniť z mestského rozpočtu. I preto sa radnica rozhodla vybrať lacnejšiu alternatívu, základovú dosku ponechať a na jej mieste zasiať trávnik. Základová doska ostala ponechaná aj z dôvodu, ak by mesto v budúcnosti pristúpilo k výstavbe nejakého objektu v tomto priestore, jestvujúce základy by jeho realizáciu výrazne zlacneli.

V súčasnej dobe sa vo verejných diskusiách na sociálnej sieti objavujú obavy, či hrúbka zeminy navozená na ponechané základy bývalej školy bude pre rast trávnika postačovať. Riaditeľka Služieb mesta Piešťany, Hana Dupkaničová, ubezpečila, že hrúbka navezenej zeminy v rozpätí 10 až 25 centimetrov je pre pestovanie trávnika postačujúca.

Ďalej sa obyvatelia pozastavili i nad dôvodom, prečo radnica neusporiadala verejnú architektonickú súťaž na premenu tohto priestoru. I v tomto radnica reagovala, že prípadný víťazný projekt, ktorý by zo súťaže vzišiel, by tiež nebol zadarmo a zrejme by putoval do zásuvky ako už viacero projektov, ktorými radnica disponuje, ale na ich realizáciu nie sú v mestskej kase poslancami vyčlenené financie.

Obyvatelia priamo dotknutej časti mesta sa však v drvivej väčšine vyjadrujú, že vzhľad vnútrobloku sa výrazne zmenil k lepšiemu a zásadne k lepšiemu sa zmenila aj bezpečnostná situáciu v tejto časti sídliska.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana