Lido po strate záujmu aktivistov a prijatí obmedzení ožilo prírodou

Piešťanské Lido žije pohybovými aktivitami, cyklovýletníkmi, vodákmi či jednodňovými rybármi. Tento kúsok prírody s prvkami lužných lesov takmer uprostred kúpeľného mesta našiel svoje ozajstné uplatnenie pre oddychové aktivity obyvateľov mesta najmä vďaka zákazu vjazdu automobilov a strate záujmu oň zo strany komerčných a politických aktivistov, ale aj organizátora hudobného festivalu.

Smiech a radosť z pobytu mladých vodákov na vode charakteru Lida celkom určite pristane. (Autor: pror)

Vyhlásiť Vážsky ostrov za chránené územie a zamedziť vjazd automobilov nakoniec pomohlo. Roky sme takmer každú letnú sezónu upozorňovali na neúnosný stav v počte mimopiešťanských kempujúcich rybárov na Lide. Tí pravidelne rozbaľovali na jeho brehoch nielen rybársku výbavu, ale i kempovacie autá, stany a prívesy so všetkou civilizačnou výbavou, ktorá dochádzajúcim rybárom prinášala pohodlie pobytu. Neželaný civilizačný tlak na prírodný charakter ostrova vytvárali i rôzne spackané zámery exteriérového „umenia“ hudobného festivalu či realizácia nedomysleného detského ihriska. K realizácii ďalších fantazmagórií na premenu Lida, našťastie, nedošlo.

Politický „aktivista“ Tomáš Hudcovič na Vážskom ostrove pri svojej prvej predvolebnej kampani a nakoniec i neúspešnej na primátora pred rokom 2014. (Foto: FB Tomáš Hudcovič)

Civilizácia a príroda

Dlhodobo sme upozorňovali kompetentných, že jestvujú len dve cesty, ako riešiť situáciu s neporiadkom a neregulovanovou návštevnosťou. A to dobudovaním infraštruktúry, ako sú toalety, miesta na zhromaždenie odpadu s pravidelným vývozom, ale aj určením podmienok dlhodobejšieho pobytu na Vážskom ostrove. Druhou možnosťou, ktorú sme navrhovali, bolo regulovať spôsob využitia ostrova a zamedziť napríklad aj vstupu automobilov.

Avšak aj vďaka zhode náhod, ale najmä babráctvu realizátorov, rôzne hracie prvky či akože umenie, ktoré tu svojho času pribudli, boli nakoniec z kúska prírody uprostred mesta odstránené. Aktivisti na Lide prestali organizovať aj hudobné festivaly.

Vážsky ostrov tak v súčasnosti slúži tomu, čo má, a nie je z neho pochybná galéria, ktorá nakoniec bez záujmu tvorcov zhnila. Nie je miestom konania hudobného festivalu, ktorý len vytváral ekologický tlak na prírodu či detské ihrisko podľa predstáv dnes už skoro zabudnutých neúspešných regionálnych politikov, ktorí proces jeho realizácie tak zbabrali, že ho pod hrozbou pokuty museli odstrániť na vlastné náklady.

Súčasnosť: Priestor po aktivistoch si späť prevzala príroda
Nedávna minulosť: Podivné aktivity Lívie Gažovej vytvárali na Lido len neželaný civilizačný tlak.

Z prírody chceli umelý park

O tieto doslova šialené nápady, ako z prírody urobiť ďalší mestský park, by sa však nakoniec nemal kto starať, nakoľko Lido sa rozprestiera na pozemkoch viacerých aj privátnych vlastníkov a navyše je z veľkej časti záplavovým územím.

Aké zvrhlosti proti prírode tu v minulosti chceli realizovať politickí „aktivisti“, dosvedčuje nasledujúca citácia z článku z roku 2011 z webovej stránky dvakrát neúspešného primátorského kandidáta a súčasného mestského poslanca Tomáša Hudcoviča: „Najväčším problémom, s ktorým sa pri riešení budúcnosti Lida autori návrhu stretli, bola neexistujúca kanalizácia. Preto navrhli koreňovú čističku odpadových vôd. Ďalším problémom bola prehustená zeleň, tá by sa musela preriediť. Pri návrhu nových komunikácií vznikla hlavná myšlienka – Červený múrik. Ten bude podľa návrhu sprevádzať návštevníka po celom území Lida. Na začiatku by mal byť lúčny záhon, ďalej bola navrhnutá exteriérová sezónna galéria, multifunkčné ihrisko a vyhliadka. Návrh taktiež počítal s chodníkmi pre cyklistov, peších aj korčuliarov.“

Kempujúci rybári na Lide v lete v roku 2019.

Stopka kempujúcim, spokojnosť miestnych

Posledná aktivita, ktorá Vážskemu ostrovu neprospievala a odstránila ho z neho až regulačná mestská legislatíva a dopravné značenie o zákaze vjazdu motorových vozidiel, bolo dlhodobé kempovanie mimopiešťanských rybárov.

Všetko, čo sme v minulosti videli, sa z neho konečne vytratilo, svedčí o tom i naša skúsenosť z minulotýždňovej prechádzky po Lide. Hneď po zídení z mosta pre peších od Domu umenia za tabuľou s informáciami o pohybe na obecnom chránenom území sme na lúčke s poľnou trávou zaregistrovali asi desiatku dám v zrelom veku, ktoré sa venovali cvičeniu a na Lido sa dopravili na bicykloch či peši.

Na čistinke za informačnou tabuľou, kde politickí aktivisti budovali ihrisko, si na prírodnej lúke zacvičila skupinka dám v staršom veku.

Kúsok od nich posedával na brehu Váhu postarší rybár, ktorý tiež prišiel na bicykli. „Mám už cez osemdesiat a nie vždy mi telo slúži tak, ako by som chcel, a možnosť dôjsť za rybami aj autom by sa mi niekedy zišla. Ale chápem dôvody, pre ktoré ten zákaz vznikol, a aj to, že je tu čistejšie a žiadne zanechané vrecia s odpadom tu už nenájdete,“ vysvetlil nám. Zároveň potvrdil, že pri svojom rybárčení na Vážskom ostrove registruje i mestskú políciu, ako hliadkovaním kontroluje dodržiavanie pravidiel. „Ale tiež by mohli po ostrove jazdiť na bicykloch ako my všetci, a nie autom,“ dodal rybár s úsmevom.

Postarší rybár sa na automobilové obmedzenia síce posťažoval, ale so súčasnou čistotou Lida je spokojný.

Po poľnej ceste proti prúdu sme zaregistrovali podriemkavajúceho návštevníka Lida v plachte upevnenej medzi stromami. Nechceli sme ho rušiť v sieste.

Letná siesta v plachte na brehu Váhu tiež patrí k prírode.

Obďaleč v smiechu na vode Váhu sa zo začiatočníckej nešikovnosti prevracali vodáci, podľa všetkého študenti miestneho gymnázia, na nafukovacích člnoch. Množstvo zábavy a veselosti sprevádzalo túto aktivitu, ktorá na Lido určite patrí. Ich sprievod tu bol autom s piešťanskou poznávacou značkou, tak azda mali povolenie. Nám to neprináleží kontrolovať, čo však môžeme potvrdiť, že po ukončení vodáckych radovánok vo Váhu osobné auto s prívesom z Lida odišlo.

Neskôr sme stretli i dve dámy na bicykloch. „Prišla nám na návštevu dcéra, ktorá žije dlhodobo v zahraničí, tak si chcela nostalgicky zaspomínať, kadiaľ sme ju ako dieťa vodili. Sme milo prekvapené, ako je tu čisto, a to sme prešli celý ostrov až od Prúdov,“ uviedla staršia z dám.

Pri ceste späť na hojdací most vedúci k Domu umenia sme stretli postarších manželov na prechádzke. „Chodíme sem často a naozaj môžeme potvrdiť, že je tu výrazne čistejšie ako voľakedy. I keď sa tu sem-tam čosi nájde, nie je to už také ako v nedávnej minulosti,“ vysvetlili nám.

Vyznačené územie Lida, ktoré je chránené mestskou legislatívou.

Zhrnutie

Na záver dodáme, že potom, ako sa prestali aktivisti o Vážsky ostrov zaujímať a mesto prijalo pre pobyt na ňom regulatívy, je Lido priestor, ktorý má prírodný charakter. A tento vzhľad mu aj pristane a nie je umelým parkom, aké sú napríklad na Kúpeľnom ostrove či za kanálom Váhu, ktorý svojím tokom ostrov prírody uprostred mesta vytvára.

Parkov s civilizačnými vymoženosťami, kde si špekáčik či slaninku na ohnisku neopečiete a psa na voľno nevyvenčíte, máme v Piešťanoch viac než dosť, no prírody veľmi málo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana