Piešťany slávnostne otvoria 30. ročník letnej kúpeľnej sezóny

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 28. mája 2023, 22:30

Jedným z najdôležitejších období roka v kúpeľnom meste je letná sezóna. Piešťany pripravujú na prvý júnový víkend už 30. ročník slávnostnej udalosti spolu s bohatým kultúrnym programom. Mesto si zároveň pripomína 910. výročie prvej písomnej zmienky a pri organizovaní podujatia roka nezabudlo ani na dochádzajúcich jednodňových návštevníkov. Záchytné parkoviská budú k dispozícii pred poliklinikou a zimným štadiónom a návštevníkov do centra prevezie kyvadlová autobusová doprava.

Program i organizáciu podujatia roka organizovaného mestom a jeho partnerov predstavili na tlačovej konferencii: (zľava) riaditeľka Elektrárne Piešťany Katarína Hallová, viceprimátor Ján Krupa, primátor Peter Jančovič, poverená riaditeľka mestského kultúrneho strediska Diana Kizek Kiššová a riaditeľka mestskej knižnice Margita Galová. (Autor: pror)

V Piešťanoch sa chystá jeden z najkrajších víkendov roka a verím, že naši obyvatelia už netrpezlivo očakávajú zverejnenie programu. Tento rok nás čakajú dve dôležité jubileá. Letnú sezónu otvárame po tridsiaty raz a zároveň si pripomíname 910. výročie prvej písomnej zmienky o Piešťanoch. Preto sme prichystali kvalitný program, hodný takejto oslavy,“ hovorí primátor mesta Peter Jančovič.

Deň detí v letnom kine a parku

Mesto Piešťany v spolupráci s partnermi pripravilo aj bohatý sprievodný program. Už vo štvrtok 1. júna je nachystaný program pre deti v Prírodnom kine v mestskom parku v spolupráci s OZ Myška / InfoBODKA Piešťany.

Slávnostné fanfáry

V piatok 2. júna o 19.30 h sa uskutoční Otvárací koncert 68. music festivalu Piešťany. Odštartujú ho fanfáry v podaní Trombon Quartetu na terase Domu umenia o 19.00 h. Kultúrny program bude pokračovať v hudobnom pavilóne vystúpeniami kapiel King Shaolin a Vidiek.

Sprievod i kultúra

V sobotu 3. júna sa vedenie mesta a kúpeľov spolu s predstaviteľmi katolíckej a evanjelickej cirkvi zíde na obrade Poďakovania za liečivé pramene v hudobnom pavilóne Harmony. Program bude pokračovať tradičným sprievodom mestom, ktorý vedie od Kúpeľného ostrova k Hudobnému pavilónu v mestskom parku. Okrem predstaviteľov kultúrneho, spoločenského a politického života v ňom budú zastúpené aj delegácie z partnerských miest Piešťan, žiaci a študenti škôl na území mesta, športovci a rôzne záujmové skupiny. Po skončení sprievodu sa o 11.00 začne slávnostný ceremoniál Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny 2023, ktorý bude moderovať Juraj Bača a vystúpia v ňom žiaci Základnej umeleckej školy Piešťany.

V sobotu popoludní bude program pokračovať v hudobnom pavilóne vystúpením kapiel Funny Fellows, Heľenine oči, Pressburger Klezmer Band a Polemic. Nedeľňajší program otvorí vystúpenie Folklórnej speváckej skupiny Povoja o 14.00 h v Hudobnom pavilóne v mestskom parku, nasledovať budú kapely Neznámi a Dora.

Raňajky v Elektrárni

Sobotňajšie ráno spestrí Elektrárňa Piešťany podujatím Raňajky v Elektrárni. „Cítili sme sa trochu vymedzení z hlavného diania v centre, zároveň sme však pomyselnou uvítacou bránou do mesta vzhľadom na našu lokalitu v blízkosti stanice. Preto sme sa rozhodli usporiadať podujatie, ktoré návštevníkov na bohatý program pripraví,“ hovorí riaditeľka Katarína Hallová. Návštevníci si budú môcť okrem raňajok vychutnať ľahké cvičenie, masáže, líčenie pre dámy a pre deti sú prichystané dielničky.

História a tvorivé dielne v múzeu

Balneologické múzeum Imricha Wintera pripravilo na sobotu výstavu historických fotografií Piešťan a deti si budú môcť vyskúšať písanie hlaholikou a tajným písmom. Kultúrno-kreatívne centrum ARTA chystá Deň otvorených ateliérov – MLADOSŤ.

Dračie lode aj futbaloví kanonieri

Návštevníci, ktorí uprednostňujú športové vyžitie, môžu na Lodenici sledovať zápolenie dračích lodí O pohár primátora. Stretnutie Kanonierov v Piešťanoch sa pri príležitosti desiateho výročia založenia slovenského Klubu ligových kanonierov uskutoční na štadióne PFK od 9.00 h.

Kyvadlová doprava, parkovanie zadarmo

Centrum Piešťan čoraz viac zaťažuje rastúci počet parkujúcich áut, preto na sobotu vedenie mesta v spolupráci so spoločnosťou ARRIVA zabezpečilo pre návštevníkov možnosť využiť kyvadlovú dopravu. Zo záchytných parkovísk pri poliklinike a zimnom štadióne bude v pravidelných intervaloch odchádzať autobus na Vajanského námestie a späť. Autobusy budú jazdiť od 10.00 do 17.45 h. Cena cestovného lístka bude 50 centov a parkovanie na záchytných parkoviskách bude zadarmo.

Mesto neustále kladie dôraz aj na ekológiu, a tak po minuloročnom úspechu opäť ponúkne návštevníkom možnosť zakúpenia zálohovaných pohárov v atraktívnom dizajne z pera ilustrátorky Alice Kucharovič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela