Elegantná krása automobilových veteránov na výstave Petra Ferencza

Prvá autorská výstava piešťanského fotografa Petra Ferencza zaplnila Piešťanské informačné centrum na Pribinovej ulici snímkami elegantných tátošov z čias minulých. Fotograf uviedol v rámci slávnostnej vernisáže, ktorá sa konala v pondelok 15. mája, dovedna 22 fotografií z Piešťanských Zlatých stúh. Výstava je venovaná pamiatke organizátora tohto podujatia Jána Horňáka.

Snímky budú v Piešťanskom informačnom centre vystavené do 30. mája. (Autor: am)

V úvode vernisáže sa návštevníkom prihovoril autor snímok: „Tieto autá boli fotené od roku 2013 po rok 2022. V celom portfóliu ich je 60, vystavených je 22 z priestorových dôvodov.“ Peter Ferencz skonštatoval, že výstavu venoval Jánovi Horňákovi preto, že bol nielenže jeho priateľom, ale priateľom všetkých.

Hostkou výstavy sa stala aj Horňákova dcéra Kata Sedlak: „Bol to človek, ktorý celý svoj život venoval automobilizmu. Podarilo sa mu v tomto odvetví celý život žiť, pracovať, zveľaďovať ho. Mal jednu veľmi veľkú vlastnosť – veľmi rád robil veci pre druhých. Vďaka tomu sa napokon aj Zlaté stuhy dostali do takých sfér. Za to klobúk dole. Podujatie sme prevzali po ňom, ale nie je to med lízať. Keby ho nevybudoval do takých rozmerov, nikdy by sme to nedosiahli. Môj otec bol najväčší filantrop, akého poznám.“

Fotografovi Petrovi Ferenczovi blahoželali kolegovia i priatelia.

Kurátorom výstavy je Vojtech Hank, dlhoročný fotografický kolega vystavujúceho autora, spolučlen niekdajšieho Piešťanského fotoklubu. Kurátor priblížil autorov život, charakteristické ľudské črty, ale aj obdobie otcovstva, ktoré ho priviedli k športovej fotografii. Ferencz i do nej po čase priniesol svojský pohľad. „Do nového fotoklubu sa nezapojil aj z toho dôvodu, že už mal na mnohé veci svoj názor a nechcel, aby mu fotografie ľudia kritizovali, pretože bol presvedčený o správnosti svojho smeru. Ten sa vykryštalizoval tak, že hlavný objekt je viditeľne hlavný a všetko ostatné musí byť potlačené. Týmto štýlom je koncipovaná aj jeho výstava,“ doplnil kurátor a prezradil, že autor má pripravených v obdobnom štýle viacero ďalších sérií fotografií.

„Snímky, ktoré sa mi momentálne nepáčia, vymažem. On nie. Všetky si nechal, vrátil sa k nim neskôr a zistil, že sa dajú použiť v aktuálnych podmienkach,“ uviedol Hank. Prízvukoval tiež, že ide o Ferenczovu prvú samostatnú autorskú výstavu. „Vydržal pri fotografii toľko rokov a našiel odvahu preukázať všetky znalosti. Myslím si, že priniesol niečo nové,“ dodal kurátor výstavy, ktorá potrvá do 30. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek