Fotospomienka: Festival letectva, fascinujúce ukážky, veľkolepý ohňostroj a šou pre deti

Tretí ročník Festivalu letectva Piešťany priniesol do kúpeľného mesta slnko. Po upršanom, takmer až zimnom týždni sa počasie zmenilo ako šibnutím prútika a víkend plný silných strojov si tak nadšenci lietania mohli vychutnať dosýta. Ani tento rok nechýbala vzdušná akrobacia, podmanivá večerná a nočná šou či veľkolepý ohňostroj. Na svoje si prišli aj deti.

Počas víkendu mali tisíce ľudí hlavy otočené k oblakom. (Autor: am)

Dvojdňový festival letectva sa oficiálne začal v sobotu 20. mája popoludní. Na ceremoniáli sa zúčastnili predstavitelia organizačného tímu, kraja, mesta či ministerstva dopravy. Po slávnostných príhovoroch zaznela štátna hymna a šou sa mohla začať.

Už v tom čase na letisko smerovali tisíce obdivovateľov, ktorí obchádzali statické ukážky jednu po druhej. Nielen najmenších zaujali okrem vrtuľníkov a menších lietadiel tiež technika záchranárov, policajtov či hasičov, kam neváhali nazrieť a odfotiť sa. Zraky mnohých však upútal vystavený Antonov AN-12, ktorý ponúkal výnimočný pohľad do vnútorných priestorov.

V ďalšej časti areálu bol pľac pripravený pre deti. Nejedna rodinka zavítala do priestoru skákacích hradov, šmykľaviek, súťaží či kreslenia na papier a na tvár. Obrovskú radosť mali aj oteckovia, ktorí si ratolesti povozili vo fúriku, či maminky, ktoré neváhali využiť ochutnávku keksíkov, kým ich deti vymaľovávali obrázky.

Hlavná časť sa však konala ešte o niekoľko desiatok metrov ďalej, a to pozdĺž príletovej dráhy. Svoju dych berúcu šou predviedli Očovskí bačovia, ktorých zloženie je tvorené vlečným lietadlom a štyrmi vetroňmi. Ich klesanie v úchvatných formáciách, sprevádzané hudbou, je výnimočným zážitkom azda pre všetkých divákov. Nechýbala ani ukážka hasičských záchranárov pri zlaňovaní z vrtuľníka či neskutočné predstavenie maďarského akrobata Zoltána Veresa. Ten predviedol tento rok úžasnú šou, keď „pretekal“ s monopostom F1 a v tesnej blízkosti predvádzal neuveriteľné kúsky.

K pravidelným účastníkom leteckých podujatí na Slovensku patrí aj L-29 Delfín. Tentoraz ho predviedol Jozef Pivarči, generálmajor vo výslužbe. Čech Miroslav Červenka ukázal lietadlo Bücker Bü 131 Jungmann.

Maximálna disciplína, koncentrácia, dôvera, odvaha a schopnosť tímovej práce. To sú základné predpoklady úspechu akrobatickej skupiny Flying Bulls. Štyria piloti v oblakoch splynú v jeden celok, aby predviedli letecké prvky, ktoré nedokáže žiadna iná skupina na svete. „Keď sme vo vzduchu, chceme, aby ľudia na zemi zatajili dych. Aby nechápali, čo sa nad ich hlavami odohráva. Aby mali husiu kožu, možno i strach. A podľa reakcií divákov sa nám to darí,“ hovoria svorne piloti skupiny Flying Bulls Aerobatics Team.

Blu Sky Servis zasa prevetral prúdové lietadlo L-39 ZO a po vystúpení Rogallo Teamu nastal čas na prestávku, ktorú mnohí využili, aby si k letnému odevu priniesli čosi na zahriatie, keďže večer na letisku bol pomerne chladný. Po ôsmej sa totiž začala nočná šou. Najprv sa na oblohe pokrútil český letec Martin Šonka, z Poľska zasa priletel známy Maciej Dominiak, prezývaný aj letecký kúzelník, ktorý na vrtuľníku BO 105 dokáže robiť divy. Neskôr sa po minuloročnom úspechu na nebi objavili tiež paraglajdisti z Poľska – lietajúce draky. Odetí do farebných svetiel v kombinácii s pyrotechnickými efektmi osvietili letisko vystúpením synchronizovaným do rytmu hudby.

Na festivale sa po prvý raz ukázala skupina AeroSPARX. Patrí medzi najznámejšie duo vďaka ohromujúcej pyrotechnike na svojich lietadlách a pozoruhodným ukážkam. Je to jediný tím na svete, ktorý kombinuje lietanie vo formácii s akrobaciou a nočnou pyrotechnickou šou. AeroSPARX so sídlom v Spojenom kráľovstve, konkrétne piloti Guy Westgate a Rob Barsby, dostali do varu tisíce divákov, ktorí im na znak vďaky zamávali svetlami na svojich mobilných telefónoch. Po nich ešte zažiaril na vrtuľníku Imreh Lajos a nasledovalo veľkolepé vyvrcholenie – dronová šou a laserová s pyrotechnickou. Fascinujúci ohňostroj rozoznel letisko obrovským „wow!“.

Letový program pokračoval v nedeľu 21. mája. I keď počasie trošku postrašilo hrmením, napokon sa podarilo absolvovať celý program. Na svoje si prišli aj najmenší účastníci vďaka sprievodnému podujatiu – Detskému leteckému festivalu. Na dvoch pódiách sa odohrával pestrý program, ktorým sprevádzal Šašo Slížo. O strašidlách či Ceste do praveku zaspieval Miro Jaroš, o dobrú náladu a rozhýbanie kostí sa postarali aj skupiny Maliny JAM či Paci Pac. Detský DJ navodil na letisku správnu atmosféru a zahral malým fanúšikom lietania do tanca na diskotéke s maskotmi. Nechýbala Bublinová šou s Bublinkou, vzdelávacie aktivity o letectve, divadelné predstavenie o Včielke Elke či príchod kúzelníka.

Podujatie prinieslo zábavu pre všetky generácie a Piešťany sa na víkend stali cieľovou destináciou pre návštevníkov z rôznych kútov Slovenska i Česka. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava