Kam v Terchovej či v Košiciach? Všetky zaujímavosti o cestovaní po Slovensku

  • Inzercia
  • 24. mája 2023, 18:28

Plánujete výlet po Slovensku a neviete, kam sa vybrať? Čo tak navštíviť historické miesta našej krajiny? Odporúčame vám zavítať do rodiska Juraja Jánošíka – Terchovej, hlavného mesta východu – Košíc a nasať atmosféru čias dávno minulých pri prehliadkach zrúcanín hradov. Chcete sa dozvedieť zaujímavosti týchto miest? Čítajte ďalej!

Kam v Terchovej? 

Terchová je malebné mesto v severozápadnej časti Slovenska, ktoré ponúka mnoho príležitostí pre návštevníkov, ktorí hľadajú dovolenkové miesto v prírode. Okrem krásneho horského prostredia, je Terchová známa svojimi tradičnými folklórnymi festivalmi a turistickými atrakciami. Ak sa pýtate kam v Terchovej? Dáme vám zopár super tipov na zaujímavosti. 

Ak hľadáte zaujímavé miesta v Terchovej a jej okolí, určite by ste mali navštíviť Jánošíkove diery, ktoré sú jedným z najnavštevovanejších miest v oblasti. Ide o systém skalných roklín a kaskád, ktoré sa nachádzajú v blízkosti obce Terchová. Prechádzka touto oblasťou ponúka nádherné výhľady a výnimočné prírodné scenérie. Ďalšou zaujímavou atrakciou v Terchovejzrúcaniny hradu Starý hrad, ktoré sa nachádzajú na vrchole kopca nad obcou. Tento hrad bol postavený v 13. storočí a bol významným obranným bodom v oblasti. Dnes sa na vrchole zrúcaniny nachádza nádherný výhľad na okolitú krajinu a návštevníci môžu obdivovať pozostatky zrúcaniny hradu a jeho históriu.

Ak sa chystáte navštíviť Terchovú, určite by ste nemali vynechať ani návštevu Kysuckého múzea, ktoré sa nachádza v centre mesta. Múzeum ponúka návštevníkom možnosť spoznať históriu a kultúru regiónu Kysuce a má mnoho zaujímavých exponátov, ako napríklad tradičné odevy, nástroje a remeslá.

Zaujímavosti v Košiciach 

Ak sa chcete vybrať na výlet mimo Terchovej, môžete navštíviť aj druhé najväčšie mesto Slovenska – Košice. Košice sú plné zaujímavých historických pamiatok, ako napríklad Dóm svätého Alžbety, ktorý je najväčší gotický kostol na Slovensku. Ďalšou zaujímavosťou v Košiciach je Slovenské technické múzeum, ktoré ponúka mnoho exponátov z oblasti techniky a priemyslu.

Poďme sa pozrieť aj na ďalšie zaujímavosti Košíc. Vedeli ste, že v hladnom meste východu sa beží najstarší európsky maratón? Košický maratón mieru je aj druhým najstarším na svete. Bežci sa na ňom stretávajú každý rok v prvý októbrový víkend. Ďalšou zaujímavosťou Košíc je, že sa môžu popýšiť najväčšiu zoologickou záhradou v strednej Európe. A aby tých zaujímavosti nebolo málo, máme pre vás ešte jednu! ? V Košiciach nájdete aj najdlhšie fungujúci hotel v našej krajine. Jeho história siaha až do roku 1869. V blízkosti Košíc sa nachádza aj niekoľko zrúcanín hradov, ktoré sa oplatí navštíviť! 

Zrúcanina Hradu Čičava – nachádza sa v obci Čičava asi 20 km od Košíc. Ide o gotický hrad z 13. storočia, ktorý bol počas histórie niekoľkokrát prestavaný a rozšírený.

Hrad Kojšov – nachádza sa v obci Kojšov asi 30 km od Košíc. Ide o zrúcaninu gotického hradu z 14. storočia, ktorý sa nachádza na vrchole pohoria Slanské vrchy.

Hrad Jasov – nachádza sa v obci Jasov asi 20 km od Košíc. Ide o hrad postavený v románskom štýle v 13. storočí, ktorý je známy predovšetkým pre svoj kláštor benediktínov.

Hrad Krásna Hôrka – nachádza sa asi 60 km od Košíc v obci Krásnohorské Podhradie. Ide o národnú kultúrnu pamiatku a jeden z najkrajších hradov na Slovensku, ktorý bol v minulosti značne poškodený požiarom. 

Okrem týchto hradov sa v blízkosti Košíc nachádza aj niekoľko zrúcanín zámkov, napríklad Zámok Brekov, Zámok Krásny Brod a Zámok Veľký Šariš. Choďte sa na tieto zrúcaniny hradov pozrieť. Neoľutujete. 

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila