Fontány maľujú a opravujú každý rok, deti by sa v nich kúpať rozhodne nemali

Fontány už mohli tešiť obyvateľov i návštevníkov Piešťan, no tento rok termín ich spustenia posunulo nepriaznivé počasie. Od tohto týždňa však majú postupne striekať vodu všetky s výnimkou fontány na Staničnej ulici a časti „čiernej“ fontány na Námestí slobody. Prečítajte si, čo všetko zahŕňa príprava na sezónu a prečo by sa deti nemali ponárať do vôd fontán.

Pracovníci Služieb mesta Piešťany sa starajú nielen o fontány. (Autor: am)

O fontánach sme sa zhovárali s Oliverom Vrbom, majstrom strediska správy a údržby majetku Služieb mesta Piešťany. Priblížil nám, že príprava na ďalšiu sezónu má dve fázy: „Prvá fáza sa začína tesne po skončení predchádzajúcej sezóny, keď začíname plánovať rozsiahlejšie rekonštrukcie. Približne v septembri, keď sa fontány vypínajú, vyberáme niektoré technologické časti, napríklad čerpadlá s príslušenstvom, čistíme a pripravujeme ich na ďalšiu sezónu. Ak je vážnejší problém, vymieňame ich.“

Druhá fáza prichádza približne v marci. „V tomto čase sa začínajú fontány čistiť, rovnako začíname opravovať povrchy. Pripravujeme chémiu, teda všetky prípravky, ktoré sú potrebné na odštartovanie sezóny. Čistíme všetky armatúry a odpadovú časť, maľujeme dná, prípadne opravujeme povrchy viditeľných častí ako trysky a podobne,“ pokračoval Vrba. Modré a sivé dná fontán musia maľovať každý rok.

O fontánach sme sa zhovárali s majstrom strediska Oliverom Vrbom.

Na rozsah prác počas prípravy fontán na sezónu, ako aj rozsah neplánovaných opráv vplýva ich vek.  „Staršie sú jednoduchšie po technologickej stránke, jednoduchšie sa opravujú, mladšie sú komplikovanejšie z hľadiska ich prevádzky,“ skonštatoval majster. Novšími fontánami sú „skákajúci“ Príbeh prameňov v Sade Andreja Kmeťa a Príbeh Váhu, teda „čierna“ fontána na Námestí slobody. Pred začiatkom sezóny sa prejavila chyba v jednej časti „čiernej“ fontány, tá bude počas celého leta odstavená. Ide o prasknutý prívod vody, ktorý by nestihli do otvorenia sezóny opraviť, a tak nechceli, aby bola počas leta časť námestia rozkopaná. Hľadajú preto iné riešenie, alternatívou je pasívne napustenie vodou s umiestnením solárneho tanierika.

S pribúdajúcim vekom robia fontány pracovníkom vrásky čoraz častejšie, no, paradoxne, mladšie dokonca ešte výraznejšie. „My síce hovoríme, že tieto fontány sú novšie, ale prakticky už majú 20 rokov. A keďže sú technologicky komplikovanejšie, starosti s nimi nám budú len pribúdať,“ uviedol Vrba s tým, že starosti síce sú aj so staršími fontánami, ale tým, že sú skonštruované jednoduchšie, opravy sú menej náročné. Tá na Staničnej ulici, i keď je staršia, zostane tento rok odstavená. „Práve tam sa vek prejavil najvýraznejšie, pričom oprava by bola finančne náročná. Do budúcnosti sa s jej obnovou však počíta,“ doplnil majster.

Z dôvodu nedostatku financií sa tiež neobnovilo pôvodné dielo vo fontáne na Slnečnej ulici, kde niekdajší komponent spadol, praskol a jeho obnova by stála rádovo tisíce eur. Nahradili ho preto rovnakým systémom, aký je vo fontáne pri Kursalone.

Keď už pracovníci fontány spustia, začína sa pre stredisko údržby takzvaná zmenová pravidelná starostlivosť, v rámci ktorej manuálne a chemicky fontány čistia, monitorujú kvalitu vodu, odstraňujú riasy. Pri každej sú umiestnené tabuľky, ktoré hovoria o zákaze hádzania kameňov a nečistôt do vody či o zákaze kúpania. Tieto zákazy však mnohí nedodržiavajú. „Chápem, že je to atraktívne, no aby bola voda priezračne čistá, musíme do nej dávať chémiu. Je teda na zvážení rodiča, či tam dieťa pustí. Ja by som ho tam nepustil. To nie je rovnako upravená voda ako v bazéne či akvaparku,“ povedal majster.

O fontány sa nepretržite stará osem až desať zamestnancov strediska údržby, ktorí okrem nich majú na starosti aj správu budov a vozovky. „Zaslúžia si rešpekt i toleranciu ľudí. Keď upozornia napríklad ohľadom spomínaného kúpania, myslia to naozaj dobre,“ dodal na záver Oliver Vrba.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf