Veslári VK Sĺňava úspešní na medzinárodných regatách

  • Veslovanie / Šport
  • 23. mája 2023, 22:30

Študenti Gymnázia Pierra de Coubertina a zároveň členovia Veslárskeho klubu Sĺňava Piešťany sa počas prvého májového víkendu predstavili na prestížnej juniorskej regate v nemeckom Mníchove.

Na regate juniorov v Mníchove reprezentovali piešťanský klub: (zľava) Alex Klein, Viktor Jurga, Anna Kublová a Simona Weiszová. (Autor: Miroslava Weiszová)

Piešťanskí dorastenci a juniorky začreli svojimi karbónovými veslami po prvýkrát do priezračnej vody pretekárskej dráhy postavenej pre Olympijské hry v Mníchove v roku 1972. V konkurencii športovcov z 12 štátov Európy úspešne reprezentovali v obidvoch súťažných dňoch. V skifoch junioriek Anna Kublová medzi 34 pretekárkami obsadila po víťazstve v rozjazde tretie miesto v A-finále. Na 2000 metrov dlhej trati sa tešila z bronzovej medaily za víťaznou Rakúšankou a druhou Nemkou pred konkurentkami zo Švajčiarska a z Nemecka. Simona Weiszová si v rovnakej disciplíne po štvrtej priečke v rozjazde zabezpečila štart v nedeľnom delenom finále, ktoré vyhrala.

Dorastenec Viktor Jurga v sobotu zvíťazil v delenom finále a po dosiahnutí celkovo štvrtého najlepšieho času spomedzi 45 štartujúcich dorastencov z Rakúska, Nemecka, Švajčiarska, Slovinska, Moldavska a Chorvátska štartoval v nedeľu medzi šesticou najrýchlejších skifárov, medzi ktorými potvrdil celkovú štvrtú priečku v tomto náročnom medzinárodnom meradle. Dorastenec Alex Klein v skife ľahkých váh medzi 25 konkurentmi nezaváhal a druhým miestom v rozjazde sa kvalifikoval medzi šesticu najrýchlejších chlapcov z Nemecka, Rakúska a Moldavska, medzi ktorými obsadil v nedeľnom finále výborné piate miesto.

Počas druhého májového víkendu sa už početnejšia výprava  piešťanských veslárov úspešne zúčastnila 50. ročníka medzinárodnej regaty juniorov v Brne. V športovom zápolení s rovesníkmi z Českej republiky sa darilo v skife Viktorovi Jurgovi, ktorý po prvých miestach v rozjazdách najskôr medzi juniormi a potom i medzi dorastencami zvíťazil v A-finále skifu juniorov v konkurencii 24 pretekárov a následne aj v A-finále skifu dorastencov. Zlatú medailu získali v dvojskife žiačok Tamara Kublová a Tereza Grosová po víťazstve v A-finále, do ktorého sa prebojovali medzi 22 posádkami z Česka. Z víťazstva v skife junioriek sa zaslúžene tešila Simona Weiszová medzi 14 dievčatami nasledovaná Emou Vavrovou na tretej priečke. V rovnakej kategórii junioriek vyhrala Sofia Gono B-finále.

Výborné druhé miesto v A-finále si vybojovala v skife žiačok Tereza Grosová, v dvojskife dorastencov Oskar Gono s Alexom Kleinom pred konkurenciou z pražských klubov a v dvojskife junioriek Sofia Gono s Emou Vavrovou predstihli 12 posádok. V dvojskife medzi juniormi sa do A-finále prebojovali až dve posádky s Piešťancami. Lepšie sa darilo Oskarovi Gonovi s Alexom Kleinom na celkovej štvrtej pozícii pred Marcelom Škulecom s Adamom Čambálom zo Šintavy na šiestej priečke. Druhé miesto v C-finále patrilo dvojskifu dorasteniek Emma Miháliková s Alžbetou Kublovou. V disciplíne skif dorasteniek sa Alžbeta Kublová umiestnila na celkovej siedmej priečke z 22 pretekárok.

Z úspechov svojich zverencov po dlhej zimnej príprave sa tešil tréner Gennadij Ochkalenko, ktorý pripravuje piešťanských dorastencov aj na júnovú regatu olympijských nádejí v Szegede.

Erika Jurgová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek