Záhrada ako stvorená pre deti. Čo jej nesmie chýbať?

  • Inzercia
  • 22. mája 2023, 13:48

Záhrada je skvelé miesto na odpočinok, relax aj aktívne trávenie času. Ak máte deti, môžete im na záhrade vytvoriť bezpečné miesto na hry a zábavu. Hojdačky, preliezačky či mini detské ihrisko oživí každú rodinnú záhradu.

Ilustr. foto

Hojdačka musí byť bezpečná, ale aj zábavná

Hojdačky na záhradu môžu byť drevené aj kovové. Vybrať si môžete jednoduchú samostatnú hojdačku alebo sadu hojdačiek. Ak máte na záhrade väčší strom, dá sa samostatná hojdačka zavesiť aj na pevný konár. V tomto prípade sa ale uistite, že je uchytenie naozaj bezpečné, a že konár udrží hojdačku aj dieťa.

Dobrým riešením sú aj sady hojdačiek.

Sady hojdačiek aj s konštrukciou sú zamerané na bezpečnosť, ale aj zábavu. Základom je masívna konštrukcia, na ktorej sú umiestnené aj dve alebo tri hojdačky, dokonca môže ísť aj o rôzne typy. Naraz sa tak pohojdá viac detí, alebo môžu hojdačky striedať, keď ich už jedna omrzí. Samozrejme by ste pri výbere mali zohľadňovať aj vek dieťaťa. V každom prípade sa zameriavajte na kvalitu a bezpečnosť – overte si, či má produkt všetky potrebné certifikáty.

Okrem zostavy s hojdačkami si môžete kúpiť aj zostavy s preliezačkou alebo šmykľavkou. Hracia veža, či už so šmykľavkou alebo bez nej, a hojdačky sú už také menšie detské ihrisko. O zábavu vašich detí tak bude postarané.

Povrch pod detské ihrisko

Z pohľadu bezpečnosti je dôležitý aj povrch pod detským ihriskom, resp. dopadová plocha. Na domácej pôde si môžete vystačiť aj s trávnikom, alebo spraviť okolo ihriska, teda zostavy hojdačiek, pieskovisko. Dopad do piesku, ak je vrstva dostatočne hrubá, bude o niečo mäkší a príjemnejší. Navyše aj samotné pieskovisko je v podstate hrací prvok, ktorý je obľúbený už celé generácie. Pečenie pieskových báboviek a stavanie hradov je predsa obľúbená detská zábava.

Medzi moderné a bezpečné povrchy patria gumové dopadové plochy, ktoré sa odporúčajú najmä ak má zostava vyššiu kritickú výšku, teda napríklad viac ako 1–1,5 m, čo je celkom bežná výška hracích veží a preliezačiek. Špeciálne povrchy, napríklad EPDM dlažby, majú schopnosť absorbovať značnú časť energie pri páde. Vďaka tomu sú deti viac chránené pred prípadným úrazom spôsobeným pádom na zem z väčšej výšky.

Tieto povrchy sú zvyčajne vyrobené z recyklovaných materiálov a majú vysokú odolnosť voči vplyvom počasia. Ak nechcete na záhrade gumovú plochu, kompromisom môžu byť zatrávňovacie tvárnice, ktoré sú z rovnakého materiálu. Účinne tlmia pád, ale pokladajú sa na trávnik a tak ihrisko vyzerá prirodzenejšie.

Rodičovský kútik

Aj keď sa deti hrajú doma na záhrade, nemali by zostať celkom bez dozoru. Sledovať ich môžete z domu cez okno, z terasy, alebo si vytvoriť na záhrade v blízkosti hojdačiek a ihriska relaxačný rodičovský kútik. Pohodlné záhradné lavice a menší záhradný stolík v tieni stromu sú ideálne miesto na oddych s kávou alebo obľúbeným čajom, kým sa vaše ratolesti vyšantia na hojdačkách a preliezačkách.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof