V Piešťanoch otvorili svetovú výstavu, prišiel aj Muchov pravnuk

Piešťany sú opäť svetové. Slovenské liečebné kúpele otvorili v utorok 9. mája výstavu, ktorá má perspektívu prilákať do mesta obdivovateľov umenia z rôznych končín. Piešťany sa totiž ako prvé zahraničné mesto zaradili do projektu Muchova cesta.

Šéf piešťanských kúpeľov Peter Bednarčík s moderátorkou Alenou Heribanovou (vľavo) a ambasádorkou projektu Zuzanou Mauréry. (Autor: am)

Slávnostná vernisáž výstavy a podpis memoranda sa uskutočnili deň pred oficiálnym otvorením výstavy. Do priestorov Napoleonských kúpeľov zavítalo mnoho pozvaných hostí, ktorých v rámci podujatia sprevádzala moderátorka Alena Heribanová. Po sérii príhovorov sa prítomní presunuli do priestorov, v ktorých bude až do októbra inštalovaná výstava Kvetinové svety. Okrem reprodukcie známeho obrazu Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia (1932) môžu návštevníci výstavy obdivovať aj ďalšie diela Alfonsa Muchu. Kurátorka Tomoko Sato, autorka všetkých veľkých výstav a projektov Nadácie Mucha po celom svete, sa zamerala na jednu z najcharakteristickejších zložiek Muchovho grafického štýlu, ktorý sa stal synonymom pre secesiu v Paríži v období Belle Époque.

Slávnosť sa konala v Napoleonských kúpeľoch.

Minulý rok sa v Ivančiciach, Hrušovanoch nad Jevišovkou a Moravskom Krumlove konala séria výstav Nadčasový Mucha: Spojenie svetov, ktorá mapovala Muchovo znovuzrodenie od 60. rokov 20. storočia, keď sa jeho zabudnuté diela stali opäť populárnymi v západnej Európe a USA. V roku 2023 sú tieto tri miesta spolu s Piešťanmi dejiskami série výstav Kvetinové svety. V Piešťanoch je výstava obohatená o špeciálnu časť venovanú Muchovmu vzťahu k tomuto medzinárodne známemu kúpeľnému mestu na začiatku 30. rokov 20. storočia.

Kurátor výstavy Vladimír Krupa z Balneologického múzea Imricha Wintera predstavil výber vzácnych archívnych dokumentov a fotografií Muchu a jeho rodiny. Na ilustráciu kontextu používania rastlinných motívov v secesii sú všetky výstavy na Muchovej ceste doplnené fotografiami fasád secesných budov na Morave a Slovensku od profesora Petra Schuberta, člena Wiener Künstlerhaus.

„Svetoznámy umelec sa spolu so svojou rodinou do Piešťan vracal opakovane a rád. Z vďačnosti za uzdravujúcu silu piešťanských kúpeľných prameňov daroval hotelu Thermia Palace olejomaľbu, ktorú vytvoril vo francúzskom Nice. Diela Alfonsa Muchu do Piešťan nepochybne patria, preto nás teší, že milovníci výtvarného umenia ich môžu obdivovať práve na Kúpeľnom ostrove, kde sa ich autor cítil dobre a kde zároveň čerpal aj inšpiráciu pre veľkolepé dielo Slovanská epopej,“ uviedol Peter Bednarčík, generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany.

Autorkou prvotného nápadu je Mária Michalčíková z piešťanských kúpeľov. „Napadlo mi to v čase covidu, teda pred dvomi rokmi, keď sme mali kúpeľoch útlm. Bola som doma a rozmýšľala som, čo tu máme také vzácne, čo by mohlo prilákať hostí. Veľmi ma inšpiroval život Alfonsa Muchu, najmä časť jeho života spojená s Piešťanmi. Keď som sprevádzala hostí, fascinovalo ich, že tu máme jeho obraz a s ním aj krásny príbeh,“ povedala nám Michalčíková. Vymyslela tak Art Nouveau Festival, ktorý spájal architektúru, výtvarníctvo i hudbu z obdobia secesie. Práve v tom čase začala komunikovať aj s Nadáciou Mucha. Bola presvedčená o tom, že Mucha je sám o sebe témou, ktorá zaujíma naozaj veľké množstvo ľudí, a nielen Slovákov, ale aj cudzincov, klientov kúpeľov.

„Napísala som len jednoduchý e-mail a o nejaký čas, možno o mesiac, mi z nadácie odpovedal sám John Mucha, vnuk Alfonsa Muchu. Začali sme spolu komunikovať a stretli sme sa v rovnakej vízii. Takto sa vyvinula komunikácia, spolupráca a prísľuby do budúcnosti,“ zaspomínala autorka nápadu v deň, keď bola táto, spočiatku odvážna myšlienka zrealizovaná. John Mucha, nanešťastie, nemohol do Piešťan prísť, pretože v zastúpení svojej matky Geraldine sa zúčastnil na slávnosti v krajine vychádzajúceho Slnka. Muchov vnuk ale prisľúbil, že v septembri do Piešťan dorazí.

Na slávnostnom otvorení výstavy však mali Muchovci náležité zastúpenie. Na Kúpeľný ostrov zavítal s rodinou Marcus Mucha, pravnuk slávneho maliara. Po Alfonsovi, jeho synovi Jiřím, dcére Jaroslave a Jiřího synovi Johnovi, tak do Piešťan dorazila ďalšia generácia slávneho rodu. Marcus Mucha sem zavítal po prvý raz a v rozhovore pre Piešťanský týždeň nešetril pochvalnými komentármi: „Je tu krásne, je to krásne miesto, som veľmi šťastný, že tu môžem byť. Prišiel som sem na pár dní, odtiaľto sa musím vrátiť do Prahy. Nesiem si krásny zážitok.“

Predstavil nám, že zámerom Muchovej cesty je, aby ľudia, ktorí prídu do strednej Európy, zašli nielen do Prahy, ale tiež do ďalších miest, ktoré boli dôležité v živote jeho pradedka. „Sme veľmi šťastní, že prvé zahraničné miesto na Muchovej ceste je v Piešťanoch, pretože moja prateta Jaroslava, ktorá bola chorá, sa tu liečila,“ povedal Marcus Mucha. Pochvaľoval si aj inštalovanú výstavu: „Je pre mňa vždy zaujímavé dívať sa, ako môj pradedko používal v maľbách kvetiny, ktoré mal na poliach v Ivančiciach. Aj keď bol významným umelcom v Paríži, vždy spomínal na svoje detstvo na Morave. To sú veci, ktoré sú blízko môjho srdca.“

Prezradil tiež, že byť súčasťou Muchovej cesty bude pre Piešťany znamenať, že sem môžu nielenže zavítať obdivovatelia Muchovho umenia, ale každoročne sa v meste budú konať aj podujatia na jeho počesť. „Pre nás Čechov je Alfons jedným z našich národných umelcov, no Alfons bol ‚česko-slovenský človek‘. A tak dúfam, že si ho tiež vážite ako jedného zo svojich národných umelcov,“ dodal pravnuk slávneho maliara.

Ambíciou projektu je teda širšie zapojenie miest spojených so životom a dielom Alfonsa Muchu po celom svete. Výstavy budú trvať do 31. októbra 2023 a celkovo sa na nich predstavuje 118 umeleckých diel.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof