Predstavujeme tepelné čerpadlo ako výhodnú investíciu do vlastnej domácnosti

  • Inzercia
  • 19. mája 2023, 09:31

Aktuálne majú úsporné riešenia zelenú v takmer každej modernej domácnosti. Jednoducho vieme dosiahnuť zníženie nákladov na vykurovanie a súčasne neohroziť ekologickú stopu. Podstata tohto princípu tkvie v samom okolitom prostredí – vo voľnej prírode, ktorú máme prakticky úplne zadarmo. Takýmto živlom je aj vzduch. Vďaka nemu dosahujeme tepelný komfort bez väčších zásahov do vykurovacieho systému.

Bližšie o princípe tepelného čerpadla

Začneme netradične, a to vysvetlením toho, čo spôsobuje najviac nezrovnalostí fungovania tepelných čerpadiel. Ako uvádzame, v princípe je táto vykurovacia jednotka závislá od okolitého prostredia. Podnebná klíma sa sezónne mení až tak, že v istom období zápasíme s teplotami pod bodom mrazu. Je vtedy tepelné čerpadlo účinné? Dokáže vyprodukovať dostatok tepla?

Dokáže, a to aj bez ohľadu na toči teplo získava zo zeme, z vody, alebo je centrom vykurovacieho systému tepelného čerpadla vzduch vzduch. V produkcii tepla ho vonkajšie teploty neohrozujú – celý systém riadi kompresorová jednotka, ktorá ľahko zvýši teplo na 60 – 70°C. Okrem kompresora funguje tepelné čerpadlo v závislosti od výparníka a kondenzátora. Vo výparníku chladivo vrie a následne ho odovzdáva do kompresora v plynnom skupenstve. Po tom, čo si ho kompresor nasaje, stlačí na vysoký tlak a teplotu. Dostáva sa do kondenzátora, ktorý teplo odovzdáva vykurovacej jednotke. Proces sa „uzatvára“ zmenou skupenstva chladiva po ochladení.

Pokrokové čerpadlá skutočne na seba nenechajú dlho čakať

Pokroková technológia moderných čerpadiel prináša ďalšie výhody. Okrem nevyčerpateľnej energie z prostredia sú to aj minimálne náklady na spotrebu elektrickej energie. Navyše za „najekonomickejšie“sa uvádza práve tepelné čerpadlo vzduch vzduch. Nevyžaduje si investície do teplovodnej vykurovacej sústavy a celý chod riadenia si môžeme predstaviť ako pri bežnej klimatizácii. Samozrejme, funguje nielen na účely chladenia, ale aj vykurovania.

(inz.)

Zdroj obrázku: Jerome.Romme / Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof