O atletické športovisko i „zimák“ sa postarajú Služby mesta Piešťany

Služby mesta Piešťany (SMP) dostali do starostlivosti zimný štadión i atletické sektory na futbalovom štadióne. Svojím hlasovaním o tom rozhodli poslanci na mestskom zastupiteľstve. SMP si tak prevezmú zrekonštruované atletické športoviská, do ktorých radnica v minulom roku investovala viac ako 800-tisíc eur, a zatiaľ nefunkčný zimný štadión, ktorého rekonštrukcia za takmer milión eur ešte len čaká.

(Autor: MsÚ)

Atletická dráha na piešťanskom futbalovom štadióne sa začala rekonštruovať 16. septembra 2021, slávnostné otvorenie bolo 24. septembra 2022. Atletický ovál má šesť dráh a dĺžku 400 metrov. Na západnej strane (pod tribúnou) pri bežeckej rovinke vzniklo rozbežisko s umelým povrchom a doskočisko pre skok ďaleký s pieskom, v severnej časti oblúka sa zrealizovala vodná priekopa, sektor skoku o tyči, sektor skoku do výšky a rozbežisko pre hod oštepom. Na južnej strane vo vnútri oválu je vybudovaný sektor vrhu guľou, sektor pre hod diskom a kladivom. Celková investícia bola 857 235 eur, Slovenský atletický zväz prispel na výstavbu sumou 300-tisíc. Atletický sektor na futbalovom štadióne s prichádzajúcou letnou sezónou tak poskytuje bohaté využitie.

Horšie je na tom zimný štadión. Ten je mimo prevádzky od jari minulého roka. Jeho vtedajší nájomca to zdôvodnil havarijným stavom chladiaceho zariadenia a strechy štadióna. V lete dala radnica nájomcovi výpoveď a následne nechala zrekonštruovať zatekajúcu strechu v objeme investície zhruba 200-tisíc eur. Kompletnú výmenu však potrebuje i chladiace zariadenie štadióna. Mesto má na tento účel v rozpočte vyčlenených približne pol milióna eur, zvyšok do sumy 959 669 eur potrebuje získať od štátneho Fondu na podporu športu. O jej pridelení sa má rozhodnúť v júli.

Predmetom projektu rekonštrukcie technológie chladenia ľadovej plochy je zmena doposiaľ používanej zastaranej technológie s nepriamym chladením za novú s priamym odparom chladiva. Rozsah rekonštrukcie sa bude týkať objektu strojovne chladenia a technologického kanálu vrátane potrubných rozvodov ľadovej plochy.

Pre svoju existenciu sú na štadión najviac odkázaní hokejoví mládežníci. Bez materského štadióna sú v podstate už druhú sezónu.

V závere treba pripomenúť, že neistota, či peniaze na rekonštrukciu chladenia mesto vôbec získa, tu byť nemusela, keby v roku 2015 radnica vedená v tom čase Milošom Tamajkom a mestské zastupiteľstvo s väčšinou poslancov z populistického politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany pod vedením Tomáša Hudcoviča nevrátilo štátu milión eur. Tie boli reálne na bankovom účte mesta účelovo viazané na výstavbu tréningovej haly a kompletnú výmenu chladenia zimného štadióna. 

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof