Syndróm nepokojných nôh: Príčiny, príznaky a liečba tohto nepríjemného ochorenia

  • Nezaradené
  • 17. mája 2023, 16:24

Viete, čo sa skrýva pod označením “syndróm nepokojných nôh”? Čím sa toto ochorenie prejavuje, aké sú príčiny jeho vzniku a ako ho liečiť?

Zdroj obrázka: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Čo je syndróm nepokojných nôh?

Pre syndróm nepokojných nôh existujú taktiež ďalšie označenia:

● restless legs syndrome,

● RLS,

● Willis-Ekbomova choroba, 

● akatízia.

Toto ochorenie spočíva v tom, že pociťujete nepríjemnú bolesť končatín, ktorá vás núti nimi neustále pohybovať. O tom, že syndróm nepokojných nôh trápil už našich predkov, svedčí fakt, že sa zmienky o príznakoch tejto choroby objavili už v 17. storočí. Aj napriek tomu nie sú príčiny vzniku tejto choroby doposiaľ známe.

Niekedy sa objaví v tehotenstve, jeho výskyt môže zvýšiť taktiež cukrovka a Parkinsonova choroba. Syndróm nepokojných nôh a psychosomatiká spolu môžu tiež súvisieť.

Prejavy syndrómu nepokojných nôh

Poznáte tiež ten pocit, keď sa večer chystáte do postele, ale hneď ako sa dotknete svojho luxusného matraca a zaľahnete, pociťujete svrbenie, ťahanie, bolesť, pichanie či pulzovanie v končatinách a máte neovládateľné nutkanie nimi pohnúť? Práve tak sa syndróm nepokojných nôh prejavuje.

Syndróm nepokojných nôh: Babské rady a bežná liečba

Pri liečbe syndrómu nepokojných nôh sa môžete riadiť babskými radami, ktoré zahŕňajú užívanie bylinných čajov, čo pozitívne pôsobia na nervový systém. Konkrétne ide o harmanček a medovku. Syndróm nepokojných nôh a bylinky sú často prvou pomocou pred tým, ako pacient navštívi lekára. Lekári vám môžu odporučiť, aby ste si nastavili pravidelný režim a obmedzili príjem kofeínu či konzumáciu alkoholu. V ťažších prípadoch prichádzajú na rad aj lieky.

Syndróm nepokojných nôh: Terapia pokojom, ktorá zaberá

Keďže sa syndróm nepokojných nôh často objavuje pred zaspaním, dôrazne sa odporúča dodržiavať základné pravidlá spánkovej hygieny. Pred spaním si uvarte upokojujúci čaj, nevenujte sa fyzicky náročným činnostiam, vypnite televíziu aj telefón a radšej si pred spaním čítajte. Nespavosť a ďalšie poruchy spánku, ktoré s RLS súvisia, môžete minimalizovať taktiež výberom vhodného matraca a nastolením príjemných podmienok v spálni.

Aký zvoliť matrac? Matrac z pamäťovej peny vám ponúkne pohodlie a podmienky pre dokonalý odpočinok. Penový matrac je totiž známy tým, že sa prispôsobí tvaru tela, pomáha s regeneráciou svalov a kĺbov, a je vhodný aj vtedy, keď vás trápi bolesť chrbta.

Pri nákupe sa zamerajte aj na ďalšie vlastnosti, ktorými sú:

1. výška matraca,

2. tuhosť matraca,

3. rozmer matraca.

Syndróm nepokojných nôh: pomoc pri nespavosti

Bohužiaľ, syndróm nepokojných nôh je taktiež častým dôvodom insomnie. Príznaky a liečba insomnie vyzerajú na papieri pomerne jednoducho, ale v praxi musíte byť dôslední, aby ste sa konečne mohli dobre vyspať. Čo to znamená? Spúšťačov nespavosti môže byť celý rad, napríklad stres, depresia, úzkosť a ďalšie zmienené zdravotné problémy, ale taktiež aj nepríjemné prostredie, v ktorom zaspávate. 

Ako sa teda nespavosti zbaviť?

● Okrem dodržiavania spánkovej hygieny sa vyvarujte krátkych šlofíkov počas dňa.

● Pretvorte svoju spálňu na bezpečný priestor.

● Pokiaľ máte pocit, že je váš matrac už preležaný, patrí na jeho miesto nový matrac. Kedy je čas vymeniť matrac? Vtedy, keď sa prebúdzate polámaní a matrac je už viditeľne použitý.

Syndróm nepokojných nôh je nepríjemným ochorením, ktoré nie je radno podceňovať. Ak nastavenie režimu a dodržiavanie spánkovej hygieny nepomáha, navštívte svojho lekára.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika