Ceny cintorínskych poplatkov narastú

Ceny poplatkov za cintorínske služby v Piešťanoch zásadným spôsobom narastú. Navýšenie cintorínskych poplatkov na svojom aprílovom zasadnutí schválili mestskí poslanci. Podľa dôvodovej správy zvýšenie sa opiera o výšku inflácie a o zvýšenie cien technického a materiálového zabezpečenia. Narastie i cena smútočného obradu. Prenájom hrobového miesta v Piešťanoch tak bude drahší o viac ako 100 percent oproti Hlohovcu.

Návštevníci už nebudú môcť ponechávať pri hroboch fľaše, prachovky, metly, lopatky, črepníky a pod. (Autor: vd)

Radnica schválené navýšenie odôvodňuje aj ekonomickými ukazovateľmi starostlivosti o hrobové miesta. Celkový počet hrobových miest na piešťanských pohrebiskách bol k 20. februáru 9224 a celkové náklady v roku 2022 na správu hrobových miest boli 178 678 eur.

V prepočítaní náklady na jedno hrobové miesto podľa radnice vychádzajú na 19,34 eura na rok, podľa doteraz platného cenníka poplatok za nájom hrobového miesta je však len 4,50 eura na rok. Na základe aj týchto ukazovateľov za poskytnutie užívacieho práva na hrobové miesto poslanci schválili navýšenie ceny viacerých poplatkov.

Napríklad cena prenájmu hrobového miesta na desať rokov sa zvyšuje zo súčasných 45 na 67,50 eura. Za umiestnenie urny v zemi či urnovej stene je to 60 eur, pričom doteraz to bolo 40 eur. Cena za celkový pohrebný obrad bude pri zmenených cenách navýšená pri rozlúčke približne o deväť percent a pri priemernom obrade aj s pochovaním do zeme asi o 14 percent.

Na porovnanie v Hlohovci podľa ich všeobecného záväzného nariadenia z apríla tohto roka stojí nájom hrobového miesta na desať rokov 27,50 eura, v prípade uloženia urny v zemi je to 10 eur a v urnovej stene 20 eur. Rozdiel v cenách prenájmu hrobového miesta pre klasický hrob alebo urnu je tak v Piešťanoch oproti Hlohovcu drahší o viac ako sto percent.

V zmysle prijatej novely sa upresňujú i niektoré povinnosti a práva pozostalých či pohrebných služieb vstupujúcich na mestské cintoríny. Návštevníci už nebudú môcť ponechávať pri hroboch fľaše, prachovky, metly, lopatky, črepníky a pod. Nové nariadenie to zakazuje. Je to vraj z dôvodu, že počas vetra dochádza k rozmetaniu týchto predmetov po pohrebisku, tie sa stávajú prekážkou pri kosení a udržiavaní poriadku.

Na pohrebiskách sú podľa radnice v súčasnosti voľne dostupné krhly na vodu. Na túto sezónu pripravujú obdobným spôsobom dať k dispozícii aj metličku s lopatkou. Toto náradie bude zavesené na vodovodných stĺpikoch. Nové nariadenie mesta zakazuje tiež rôzne reklamné letáky, vizitky a iné propagačné materiály na pohrebiskách s výnimkou miest, ktoré sú prevádzkovateľom pohrebiska na to určené.

Poslanci schváleným nariadením spresnili i rozmery hrobových či urnových miest, ako aj povinnosť pri ich realizácii zachovať stanovenú šírku uličiek. Okolo hrobového miesta z každej strany musí ostať 30 cm široká ulička a okolo urien 25 cm. Toto nariadenie sa netýka zrealizovaných hrobov, kde tieto rozmery nie už je možné dodržať.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof