Noc múzeí aj v Piešťanoch

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí pozýva na celoslovenskú Noc múzeí, ktorá sa bude konať v sobotu 13. mája od 10.00 do 21.00 h. Zavítať môžete do stálej expozície v budove Kúpeľnej dvorany, do Pamätnej izby Ivana Krasku aj do expozícií a na výstavu vo Vile dr. Lisku.

Prednášku Vajce, zázrak prírody si budete môcť vychutnať i tento rok. (Autor: am)

Od 13.00 do 19.00 h sa v hlavnej expozícii v mestskom parku bude konať ukážka krojov s možnosťou kroj si vyskúšať. Malí i veľkí návštevníci budú môcť zdolať kvíz Hľadanie a hádanie, ale tiež ďalší s názvom Život pri rieke Váh.

Uskutočnia sa aj prednášky a komentované prehliadky. O 15.00 h si v podaní Vladimíry Pribišovej môžete užiť komentovanú prehliadku novej časti expozície Kútne plachty zo zbierky Kornela Duffeka. O 16.00 h si vypočujete o jedoch v prírode v podaní Tomáša Mlynského. O 17.30 h sa uskutoční slávnostná prezentácia knihy Hotel Thermia Palace a kúpele Irma – najvýznamnejšie secesné stavby Kúpeľného ostrova v Piešťanoch, ktorá bude spojená s premietaním historických fotografií. Touto časťou bude návštevníkov sprevádzať Vladimír Krupa. Napokon o 19.00 h uvidíte prednášku Vajce, zázrak prírody, ktorá už v minulom roku zožala veľký úspech. Tému odprezentujú Tomáš Mlynský a Erich Kubica.

Vila dr. Lisku bude otvorená od 13.00 h, pričom program sa začne o 14.00 h komentovanou prehliadkou výstavy Príroda v starých tlačiach – sprevádzať ňou bude Tomáš Mlynský. O 19.00 h sa v expozícii uskutoční prednáška Vladimíra Krupu s názvom Zaujímavosti z reštaurovania sôch Pieta a sv. Jána  Nepomuckého. Komentované prehliadky expozície Dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku a expozície Sakrálneho umenia zo zbierky Kornela Duffeka bude mať na starosti Martin Kostelník.

V Pamätnej izbe I. Krasku sa od 14.00 do 19.00 h budú vždy o celej hodine prebiehať komentované prehliadky expozície a prednes poézie Ivana Kraska v podaní Alexandry Murínovej.

Po zakúpení jednej vstupenky, ktorá bude v cene dve eurá, máte možnosť navštíviť všetky expozície múzea. Financie zo vstupného budú použité na reštaurovanie zbierok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard