Medzinárodné čítanie v hoteli Esplanade

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 8. mája 2023, 22:30

V Park Café piešťanského hotela Esplanade sa 4. apríla podvečer po tretíkrát konalo čítanie Klubu spisovateľov z Hainburgu. Jarné čítanie členov tohto klubu so sídlom v rakúskom Hainburgu už s vyše 30-ročnou tradíciou budovania cezhraničných kontaktov zorganizovala niekoľkoročná členka tohto klubu Jana Macháčová, žijúca v Piešťanoch.

Spoločná fotografia účastníkov literárneho podujatia. (Autor: Klub spisovateľov Piešťany)

S myšlienkou podporovať mier prostredníctvom literatúry prišiel Klub spisovateľov z Hainburgu (Hainburger Autorenrunde), ktorý v spolupráci s vydavateľstvom PILUM Literatur Verlag vydal na jeseň minulého roka medzinárodnú antológiu o mieri s názvom Friedensbrücken (Mosty mieru či Mierové mosty). Publikácia obsahuje príspevky od tridsiatich troch menej alebo viac známych autoriek a autorov z viac ako desiatich krajín (Rakúsko, Nemecko, Slovensko, Turecko, Poľsko, Rusko, Bosna a Hercegovina, Brazília, Rumunsko, Srbsko, USA). Zámerom knihy je vyjadriť literárnymi textami myšlienku o mieri ako o jednej z najvzácnejších hodnôt a spolu s ňou aj dobrú vôľu chrániť ho a podporovať.

Program čítania moderovala jedna z autoriek z Hainburgu, Gertrud Hauck. V tento vzácny podvečer predstavila deviatich spisovateľov. Dolné Rakúsko prezentovali svojou tvorbou Erika Lugschitz, Gertrud Hauck, Karl Krammer a Erwin Matl. Slovensko zastupovali Mária Bátorová a Judita Kaššovicová, Rusko zastupoval Victor Klykov. Text Američanky rumunského pôvodu Marie Vnuck preložila z angličtiny do nemčiny a predniesla Jana Macháčová.

Ildiko Hushegyi zarecitovala báseň v maďarskom preklade. Počas čítania jeden z autorov, Karl Krammer, zaspieval dve skladby na tému mieru sprevádzané hrou na gitaru.

Zakladateľ a vedúci klubu spisovateľov Erwin Matl sa poďakoval všetkým prítomným i tým, ktorí prispeli a podieľali sa na organizovaní tohto jedinečného podujatia. Veľkú vďaku vyjadril aj profesorke Márii Bátorovej, ktorá prijala pozvanie a predniesla báseň zo svojej literárnej tvorby. Osobitné poďakovanie vyslovil riaditeľke hotela Esplanade, Michaele Uhrínovej, za jej ústretovosť a podporu celej akcie. Svoj záverečný prejav ukončil slovami: „Nech myšlienky našej knihy Friedensbrücken nás motivujú aspoň trochu k premýšľaniu o mieri v malom, ale aj o mieri vo veľkom.“ 

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof