Festival paličkovanej čipky v Krakovanoch s medzinárodnou účasťou

  • Inzercia
  • 6. mája 2023, 16:37

Obec Krakovany privítala 6. a 7. mája milovníkov paličkovanej čipky. V kultúrnom dome sa budú prezentovať doslova umelecké diela, návštevníci uvidia jemné práce čipkárov a čipkárok zo Slovenska a Česka, odkiaľ príde až 14 výprav.

Milovníci paličkovanej čipky sa stretli v Krakovanoch v dňoch 6.-7. mája. (Autor: vd)

Svoju účasť prisľúbili tri výpravy z Poľska a zastúpené budú tiež Maďarsko, Malta, Anglicko, Taliansko, Španielsko, Belgicko, Chorvátsko, Bulharsko, Dánsko a Fínsko. Veľkým lákadlom je čipkár Tarmo Thörstrom, ktorý sa venuje súčasnej fínskej paličkovanej čipke a jeho špecialitou je paličkovanie portrétov.

V priestoroch kultúrneho domu určite očarí výstava „Zbierka z múzea“, na ktorej budú vystavené čipky z Múzea z Arenys De Mar zo Španielska. Tu bude i súťažná výstava s názvom „Čipka v prírode, príroda v čipke“. O jej výsledkoch rozhodne aj divácke hlasovanie.

V DOS Krakovany sa uskutočnia výstavy „25 rokov časopisu Krajka“ a retrospektívna výstava Terezie Vítkovej „75/30 Môj život s čipkou“. Nezabudli sme ani na módne prehliadky modelov, na ktorých je použitá paličkovaná čipka.

Záujemcovia si môžu skúsiť základy paličkovania, paličkovanie gemerskej čipky a pokročilí zase osvojiť techniku pletenia unikátnej krakovianskej paličkovanej babkovej čipky, ktorá bola 9. mája 2022 zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Najväčšia zbierka tejto čipky je súčasťou stálej expozície múzea Za krakovskú bránu. Tam bude aj výstava gemerskej paličkovanej čipky, ktorá potrvá do 31. októbra 2023, po festivale sprístupnená na základe telefonického dohovoru. Nakoľko je tento rok festival zameraný na gemerskú čipku, pripravili sme pre vás seminár o nej, ktorý povedie Mgr. Angela Czintelová z Rožňavy.

Ako sprievodné podujatie pripravujeme v múzeu výstavu fotografií tradičného odevu z produkcie CTK v Myjave – „Maľované svetlom“, ktorá potrvá do 4. júna. Výstava v DOS „Bytové textílie našich babičiek“ zo zbierky múzea Za krakovskú bránu bude trvať do 30. júna.

Počas festivalu sa uskutoční kultúrny program, v ktorom sa predstavia FSk Hôra z Rejdovej, FS Otava z Nového Mesta nad Váhom, FS Žito z Piešťan, FSk Krakovčanka, FS Lusk z Krakovian, DFS Krakovanček z Krakovian a žiaci ZUŠ z Piešťan.

Organizátorom podujatia je Občianske združenie Bábence Krakovany. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, finančne ho podporili Trnavský samosprávny kraj, Obec Krakovany, PD Krakovany-Stráže, Nadácia SPP, Nadácia Jána Korca a IMPP.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof