Trhovisko po novom pre trhovníkov drahšie a s kratším časom predaja

Mestské trhovisko v centre Piešťan nebude v zimných mesiacoch otvorené celý týždeň a zvýšia sa poplatky za prenájom predajného miesta pre trhovníkov. Vyplýva to zo schválenej novely všeobecne záväzného nariadenia mesta o mestských trhoviskách. Služby mesta Piešťany (SMP) túto novelizáciu legislatívy zdôvodnili slabým využívaním trhoviska v mesiacoch január až marec, ale aj infláciou.

Mesto zvyšuje trhovníkom poplatky za stánky a skracuje predajný čas počas zimných mesiacov. (Autor: am)

Na aprílovom zastupiteľstve SMP predložili na rokovanie a schválenie poslancom návrh zmeny Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Piešťany – Trhový poriadok. Schválené zmeny sa týkajú úpravy prevádzkového času trhoviska, zvýšenia denných i mesačných poplatkov za predajný stánok a zavedenia nového poplatku za uzamykateľnú časť predajného stola.

Dôvodom zmeny prevádzkového času trhoviska je podľa SMP skutočnosť, že v období od januára do konca marca býva trhovisko počas pracovných dní väčšinou prázdne. SMP preto navrhli, aby od 1. januára do 31. marca bolo trhovisko v pondelok až štvrtok zatvorené. V piatky a soboty počas tohto obdobia by fungovalo tak ako doteraz.

Trhovisko v centre mesta tak po novom bude od januára do konca marca otvorené len dva dni v týždni – v piatok od 5.00 do 18.00 h a v sobotu od 5.00 do 13.00 h, od nedele do štvrtka bude zatvorené. Zvyšné mesiace v roku bude otvorené každý deň okrem nedele.

Z dôvodu inflácie poslanci schválili i zvýšenie poplatkov pre trhovníkov. Denné poplatky narástli o jedno euro a mesačné o desať eur za predajné miesto. Zároveň schválili spoplatnenie uzamykateľnej časti predajného stánku sumou jedno euro na deň, a to počas dní, keď predávajúci nevykonáva predaj na trhovisku, ale využíva uzamykateľnú časť stola na uskladnenie svojich vecí.

Na trhovisku je po novom stanovený denný poplatok za jeden predajný stánok na predaj poľnohospodárskych prebytkov 6 eur, za iný sortiment 8 eur. Za prenájom na celý mesiac trhovníci zaplatia za stánok s poľnohospodárskymi produktmi 100 eur a za iný sortiment 130 eur. V zimných mesiacoch od 1. januára do 30. marca je stanovená jednotná cena prenájmu stánku 50 eur za mesiac. Za prenájom uzamykateľnej časti predajného stánku v dňoch, keď trhovník nepredáva, zaplatí euro za deň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola