Zdieľané kolobežky sa opäť vracajú do ulíc Piešťan

Jedni ich milujú, druhí nenávidia. Zelené kolobežky od spoločnosti Bolt sa s príchodom jari opäť vracajú do ulíc kúpeľného mesta. Piešťany budú patriť k piatim mestám na Slovensku, kde Bolt svoje zdieľané kolobežky prevádzkuje. Okrem Piešťan sa so zdieľanými kolobežkami tejto spoločnosti môžete stretnúť v Bratislave, Nitre, Trnave a Trenčíne. Novinky pre rok 2023 by mali zvýšiť bezpečnosť jazdy na zelených kolobežkách, znemožniť ich viacosobové použitie, ale aj zabezpečiť jazdu len v triezvom stave.

Kolobežky by už mali rozoznať jazdu viacerých osôb a nepovoliť ju. (Autor: (am)/Supa)

Spoločnosť Bolt prevádzkuje svoje zdieľané kolobežky v 260 mestách Európy, na Slovensku v piatich. V roku 2022 bolo v Piešťanoch v prevádzke sto zelených kolobežiek, požičalo si ich 5900 používateľov 56 000-krát a spolu najazdili 93-tisíc kilometrov. Priemerná rýchlosť kolobežiek bola 13 kilometrov za hodinu. Rekordér v našom meste prešiel trasu dlhú 30 kilometrov.

Najviac jázd sa uskutočnilo v oblastiach Dopravná, Staničná a Teplická ulica. Najobľúbenejšie východiskové a cieľové body jázd sú v centre mesta v blízkosti gastronomických a zábavných podnikov, peších zón a úradov. Väčšina ciest sa uskutočňuje medzi 6.00-7.00 a 10.00-21.00 h.

Pribudnú nové funkcie

V roku 2023 má Bolt pre Piešťany pripravené viaceré unikátne funkcie, ktoré zvýšia bezpečnosť prevádzky zelených kolobežiek a budú tiež dodatočne podporovať zodpovednejšie parkovacie návyky medzi užívateľmi.

Prevencia tandemových jázd.

Je síce známe, že na kolobežke môže jazdiť len jedna osoba a prevádzkovateľ to má uvedené aj vo všetkých pravidlách, no prax býva iná. Preto sa kolobežky naučili rozpoznať náhle zmeny hmotnosti, ktoré by mohli naznačiť jazdu viacerých osôb.

Funkcia detekcie spôsobu parkovania. Prevádzkovateľ testuje unikátnu funkciu, ktorá analyzuje fotografie vyhodnotené užívateľom pred ukončením jazdy.

Test kognitívnych schopností. Jeho účelom je vyhodnotiť, či je jazdec triezvy. V rámci testu musí reagovať v určitom čase na rozličné pokyny zobrazené v aplikácii ešte predtým, ako sa postaví na kolobežku. Len ten jazdec, ktorý testom prejde, bude môcť na kolobežke vyraziť. Užívatelia ho budú musieť absolvovať v čase od polnoci do skorých ranných hodín a len vo vybraných lokalitách s nočným životom. Pre neskúsených užívateľov bude v ponuke aj režim pre začiatočníkov, ktorý obmedzuje maximálnu rýchlosť na 15 kilometrov za hodinu, aby mohli bezpečne robiť prvé kroky v jazde na kolobežke.

Mapa vyhľadávania. Väčšina hľadaní kolobežiek sa uskutočňuje v centre mesta. Je zrejmé, že centrum, ktoré je nielen obchodnou, ale aj obytnou zónou, je hlavnou vyhľadávacou oblasťou, ako aj miestom, kde sa konajú jazdy.

Miestne nastavenia. Rýchlostný limit vo vybraných oblastiach v Piešťanoch je nastavený na maximálne 10 kilometrov za hodinu, taktiež sú určené zóny so zákazom parkovania v centre mesta, parkoch a oblastiach so značným rizikom nehodovosti.

Vplyv na životné prostredie

Až 8,26 tonám emisií oxidu uhličitého sa zabránilo jazdou na kolobežkách v našom meste v roku 2022. Priemerný užívateľ použil kolobežku Bolt dokopy desaťkrát. Až 91 percent celkového počtu jázd tvorilo trasu kratšiu ako tri kilometre.

Kolobežky ako doprava za prácou

Z máp je možné vyčítať, že v okolí centra majú užívatelia veľký záujem o kolobežky najmä so zámerom dosiahnutia širšieho centra. Jasne je tiež vidieť, že užívatelia využívajú kolobežky na dopravu za prácou i na návštevu nákupných centier alebo historických pamiatok.

Ďalšie plány na rok 2023

Spoločnosť Bolt plánuje spustenie nabíjacích staníc pre elektrické kolobežky, čím sa ďalej zníži uhlíková stopa ich prevádzky.

zdroj: piestany.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola