Tabule „Nekŕmte nutrie“ už nestoja na mieste a sú zničené

Len pred dvomi týždňami sme písali, že na brehu potoka Dubová v Piešťanoch pribudli tabule s upozornením: „!!!Zákaz kŕmenia, riziko uhryznutia!!! Nutria vodná/riečna je invázny druh.“ Už to neplatí, lebo tabule z troch miest, kam ich správca toku rozmiestnil, „ubudli“. Jednu z nich sme dokonca objavili pohodenú v potoku pri mostíku na Ulici D. Tatarku.

Tabule na svojom mieste nevydržali ani tri týždne, jedna je pohodená v potoku pri mostíku na Ulici D. Tatarku. (Autor: Supa/am)

Nutrie sa v Piešťanoch za posledné roky už stali živou atrakciou a množstvo ľudí ich aj výdatne prikrmuje, i keď to nie je to najmúdrejšie konanie. Nutria riečna je totiž invázny druh, na našom území nemá prirodzeného nepriateľa, spôsobuje škody na pobrežnej vegetácii, hĺbením nôr spôsobuje eróziu brehov a je šíriteľom nebezpečných infekčných ochorení. Prikrmovanie tak len pomáha ich nekontrolovanému šíreniu na území kúpeľného mesta.

Nepomáhajú upozornenia prostredníctvom webu radnice a aj my sme na túto tému priniesli niekoľko vysvetľujúcich článkov, prečo nekŕmiť „piešťanské“ nutrie. Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý je správcom potoka Dubová, rozmiestnil tri tabule – pri OD Billa, na sídlisko Mikrorajón a pri hotel Váh – s upozornením, aby ľudia nutrie nekŕmili. Podľa reakcií na sociálnych sieťach si však povedať nedajú, nutrie naďalej prikrmujú a najnovšie zmizli i tabule, ktoré zakazovali ich kŕmenie.

Takže skúsime ešte raz preopakovať osvetu. Na základe platnej legislatívy je každý vlastník, správca alebo užívateľ pozemku povinný odstraňovať zo svojho pozemku invázne nepôvodné druhy a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich šíreniu. Pri nedodržaní uvedených opatrení je možné stanoviť pokutu až do výšky 900 eur, pri fyzických osobách – podnikateľoch alebo právnických osobách je to až do výšky 15-tisíc eur.

Nutria vie reálne napáchať v našej prírode aj škody. Väčšie množstvo jedincov dokáže spásť pobrežnú vegetáciu, rozhrabať brehy a vyhrabávať do brehov nory, čím prispieva k brehovej erózii a k zúženiu toku. Úbytok brehovej vegetácie spôsobuje častejšie vybreženie a zaplavenie poľnohospodárskej pôdy, infraštruktúry a môže sa negatívne prejaviť aj na hniezdení niektorých druhov vtákov. V blízkosti polí môže lokálne spôsobovať poľnohospodárom ekonomické škody. Nutria však prináša vážne riziko i pre človeka, nakoľko je prenášačom črevných parazitov či bakteriálneho ochorenia.

Nutrie sú v Piešťanoch v podstate ekologický problém a do našej prírody nepatria, tak by bolo celkom vhodné ich nekŕmiť. Nie sú to totiž domáci miláčikovia, ale privandrovalci z amerického kontinentu, ktorí sa množia na úkor našich domácich vo voľnej prírode žijúcich živočíchov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola