Bylinkárka radí: Turanec kanadský zastavuje krvácanie

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví turanec kanadský.

Turanec kanadský pôsobí močopudne, ale nedráždi obličky. (Autor: bylik.sk)

Turanec kanadský (Conyza canadensis) je stará indiánska bylinka, pochádza zo severnej Ameriky, Kanady. Rastie na lúkach, pasienkoch, na rumoviskách, pri cestách, v záhradách a na poliach. Dnes je málo používaný a ľudia ho považujú za burinu.Je to jednoročná až dvojročná bylinka, narastie do výšky 60 centimetrov. Má priamu chlpatú byľ, ktorá je husto olistená so striedavými, kopijovitými, úzkymi listami. Horná časť stonky je metlinovito rozkonárená, ukončená veľkým počtom drobných žltkastobielych úborov. Plod je chocholcovitá nažka.

Na liečebné účely zberáme kvitnúcu vňať od júna do októbra. Turanec kanadský pôsobí močopudne, ale nedráždi obličky. Napomáha vylučovaniu kyseliny močovej z organizmu, je to výborné antireumatikum. Používa sa aj pri krvavých hnačkách a proti parazitom. Zastavuje vonkajšie i vnútorné krvácanie, krvácanie z hemoroidov, pľúc, žalúdka, nosa, ženské krvácanie a z otvorených rán. S turancom mám dobrú skúsenosť pri vyplavovaní močových kamienkov a piesku z obličiek, pri zápale močových ciest a dýchacieho systému.

Turanec obsahuje účinné liečivé látky – silicu, amíny, triesloviny, flavóny, cholín. Starí Indiáni ho používali na pomliaždeniny, opuchy a zápaly kolien, vyrábali z neho olej proti blchám. Turanec má sťahujúce, protikrvácajúce, protireumatické, protiparazitické, protibakteriálne, protizápalové, upokojujúce, diabetické a močopudné účinky. Je vhodný pre starších ľudí na dlhodobejšie použitie a v polovičných dávkach aj pre tehotné ženy.

Čaj z turanca

Potrebujeme: 50 g sušenej vňate turanca kanadského, 1/4 l vriacej vody

Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užívame po dobu troch týždňov. Čaj je vhodný na zastavenie krvácania, pri zápaloch močových ciest, vyplavovaní piesku a kamienkov z obličiek, zápale dýchacích ciest a pri krvavých hnačkách.

Odvar

Potrebujeme: 2 ČL vňate turanca kanadského, 3 dl vody

Postup: Vňať varíme vo vode na miernom ohni 15 minút, lúhujeme 15 minút a dvakrát denne užijeme. Odvar má tie isté účinky ako čaj alebo zvonka ním omývame krvácajúce rany.

Olej proti blchám

Potrebujeme: 150 g umytej nakrájanej čerstvej vňate turanca kanadského, 7 dl slnečnicového oleja, 7 dl pohár

Postup: Nakrájanú vňať dáme do pohára a zalejeme olejom, lúhujeme 14 dní na parapete okna. Potom prefiltrujeme cez gázu a potierame zvieratá proti blchám alebo dáme do rozprašovacej fľašky a zvieratá postriekame. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea