Mosty mieru v Piešťanoch : Medzinárodné čítanie v hoteli Esplanade Ensana Health Spa

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 25. apríla 2023, 15:36

S myšlienkou podporovať mier prostredníctvom literatúry prišiel Klub spisovateľov z Hainburgu (Hainburger Autorenrunde), ktorý v spolupráci s vydavateľstvom PILUM Literatur Verlag vydal na jeseň minulého roka medzinárodnú antológiu o mieri s názvom Friedensbrücken (Mosty mieru či Mierové mosty).Publikácia obsahuje príspevky od tridsiatich troch menej alebo viac známych autoriek a autorov z viac ako desiatich krajín (Rakúsko, Nemecko, Slovensko, Turecko, Poľsko,Rusko,Bosna a Hercegovina, Brazília,Rumunsko, Srbsko,USA). Zámerom knihy je vyjadriť literárnymi textami myšlienku o mieri ako o jednej z najvzácnejších hodnôt a spolu s ňou aj dobrú vôľu chrániť ho a podporovať.

Dňa 4. apríla  podvečer sa konalo už po tretíkrát čítanie Klubu spisovateľov z Hainburgu v Park Café hotela  ESPLANADE v Piešťanoch. Jarné čítanie členov Klubu spisovateľov z Rakúska so sídlom v Hainburgu už s vyše  30-ročnou  tradíciou budovania cezhraničných kontaktov zorganizovala niekoľkoročná členka Klubu spisovateľov, žijúca v Piešťanoch, Jana Macháčová.

Program čítania  z novej knihy Friedensbrücken moderovala jedna z autoriek  z Hainburgu, Gertrud Hauck.V tento vzácny podvečer predstavila deviatich  autorov. Dolné Rakúsko prezentovali svojou tvorbou Erika Lugschitz, Gertrud Hauck, Karl Krammer a Erwin Matl. Slovensko zastupovali Mária Bátorová a Judita Kaššovicová,  Rusko zastupoval Victor Klykov. Text Američanky rumunského pôvodu  Marie Vnuck preložila  z angličtiny do nemčiny a predniesla Jana Macháčová. Ildiko Hushegyi zarecitovala báseň v maďarskom preklade. Počas čítania jeden z autorov Karl Krammer zaspieval  dve skladby  na tému mieru sprevádzané hrou na gitaru.

Zakladateľ a vedúci Klubu spisovateľov Erwin Matl sa poďakoval všetkým prítomným,a všetkým tým, ktorí prispeli a podieľali sa na organizovaní tohto jedinečného podujatia.Veľkú vďaku vyjadril aj profesorke Márii Bátorovej, ktorá prijala pozvanie a predniesla báseň zo svojej literárnej tvorby. Osobitné poďakovanie vyslovil riaditeľke hotela Esplanade, Michaele Uhrínovej za jej ústretovosť a podporu celej akcie.Svoj záverečný prejav ukončil slovami: „Nech myšlienky našej knihy Friedensbrücken nás motivujú aspoň trochu  k premýšľaniu  o mieri  v malom, ale aj o mieri vo veľkom.“

(ts), foto Klub spisovateľov Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav