Lúčnica prináša Koločas s predpremiérou v Piešťanoch

Legendárny Umelecký súbor Lúčnica vyráža na turné po slovenských a českých mestách. Uvedie celovečerný program Koločas, ktorý je prvou samostatnou premiérou od smrti profesora Štefana Nosáľa. Veľkolepú inscenáciu s podtitulom O sile lásky a obyčajov choreograficky pripravil Michal Dudáš, bývalý sólista Lúčnice, a je prvým zo série podujatí venovaných 75. výročiu, ktoré súbor oslavuje v tomto roku.

Foto: Adam Tarana

Koločas prináša príbeh muža a ženy v kolobehu života a času vyrozprávaný v metaforách výročných obradov. V sprievode živého orchestra sa na javisku predstaví 45-členný tanečný súbor, spevácka skupina i spevácky zbor Lúčnice. Folkloristi tancom a spevom vytvárajú veľkolepé predstavenie.

„Tím, ktorý pripravil novú premiéru, je zohratý, vtipný, dôsledný a chce divákovi poskytnúť čo najväčší umelecký zážitok,“ prezrádza Mikuláš Sivý, umelecký riaditeľ Lúčnice. Autorom libreta, choreografom a režisérom je bývalý sólista a tanečný pedagóg Lúčnice Michal Dudáš, scénu pripravil Milan Ferenčík, kostýmy a masky Zuzana Drugová a Eva Farkašová Zálešaková. Autorom hudby je skladateľ, dirigent a inštrumentalista Róbert Faltus: „Som poctený, že sa Lúčnica pri tvorbe nového programu obrátila na mňa. S folklórom som vyrastal od úplného detstva, obaja moji rodičia boli sólisti v SĽUK-u. Aktuálne žijem a pôsobím v Španielsku, som veľmi rád, že som sa mohol takýmto spôsobom vrátiť k svojim koreňom.“

Koločas je slovo, ktoré reprezentuje kolobeh života. Všetko  sa niekde začína, všetko sa niekde končí. Tanečný príbeh je vyrozprávaný v metaforách výročných obradov. Program odráža stále živú, bohatú a rôznorodú slovenskú kultúru, zvyky a tradície, ktoré boli a stále sú súčasťou našich každodenných životov. „Na princípe tanečného divadla ukazuje ideály človeka, keď pomocou viery v magickú silu obradov dobro víťazí nad zlom a láska prekonáva smrť,“ dodáva Dudáš.

„Predpremiéra programu je plánovaná symbolicky na 1. mája. Presne v tento deň pred 75 rokmi vystúpila Lúčnica prvýkrát vo svojej histórii na Slovenskej poľnohospodárskej výstave v Prahe. Sme radi, že s touto premiérou vystúpime v mestách po celom Slovensku a následne ju slávnostne uvedieme i v Slovenskom národnom divadle a v Štátnom divadle Košice,“ uzatvára Pavol Pilař, generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica. Vstúpte do sveta obyčajov a tradícií a nechajte sa unášať silným príbehom lásky. Predpremiéra predstavenia Lúčnice sa uskutoční v pondelok 1. mája o 19.00 h v Dome umenia Piešťany. Vstupenky sú dostupné online na stránke www.lucnica.sk, fyzicky si ich môžete zakúpiť v pokladni Domu umenia.

ts

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek