Trnavský objektív: Na súťažnej výstave aj diela fotografov z Piešťanského okresu

Aj 53. ročník fotografickej súťaže Trnavský objektív predstavuje výber toho najlepšieho z aktuálnej amatérskej fotoscény z okresov Trnava, Piešťany a Hlohovec. Až do 29. mája si v priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave môžete prezrieť snímky, ktoré nafotili i autori z Piešťan, Vrbového, Trebatíc, Rakovíc či Veľkého Orvišťa.

Ernest Koppon, Vrbové: Terezín II.

Pre vystavujúcich autorov je Trnavský objektív nielen súťažou, ale najmä príležitosťou na konfrontáciu s prácami iných fotografov, stretnutie s verejnosťou a porotou, ktorej pôsobenie spočíva i v odovzdávaní skúseností a odbornej kritike. Je to trojstupňová postupová súťaž a prehliadka neprofesionálnej fotografickej tvorby, ktorá nie je tematicky vymedzená. Ocenené práce postupujú do krajského a celoštátneho kola súťaže AMFO. Trnavské osvetové stredisko prostredníctvom súťaže vyhľadáva a podporuje nové talenty z radov detí, mládeže a dospelých a oceňuje ich umelecké snaženie. Autori cez fotografiu zachytávajú charakteristické prvky svojho regiónu – architektúru, pamiatky, krajinu, prírodu, ľudí či zvyky.

Ján Baracka, Rakovice: Zrod cibule

Do 53. ročníka súťaže a výstavy sa zapojilo 26 autorov zastupujúcich okresy Trnava, Piešťany a Hlohovec, ktorí zaslali 198 fotografií. Fotoamatéri súťažia podľa propozícií celoštátnej prehliadky AMFO v troch vekových skupinách. Každá skupina súťaží v kategórii samostatná fotografia a diptych a do kategórií experiment, cykly a seriály sa zapájajú autori, ktorých fotografie sú hodnotené bez rozlíšenia ich veku.

Peter Jánoška, Piešťany: Dnešné deti

Pre rok 2023 vyhlásilo Národné osvetové centrum v Bratislave – vyhlasovateľ a odborný garant súťaže – tému Identita, tá však nie je povinná. Tematicky a žánrovo boli zastúpené všetky fotografické druhy, a to krajinárske scenérie i detailné zábery z krajiny, reportážna fotografia, architektonické skvosty rôznych miest, priam graficky riešené detaily architektúry. Nechýbala portrétna tvorba, inscenovaná i reportážna, ale aj makrofotografia, figurálne kompozície, meditatívne obrazy abstraktnej fotografie a pokusy o experiment.

Tomáš Galbavý, Trebatice: Jeden z posledných

Túto fotografickú rôznorodosť a rozmanitosť mala možnosť vidieť a hodnotiť porota, ktorej predsedala umelecká fotografka a vysokoškolská pedagogička Lenka Lindák Lukačovičová. Členmi poroty boli umelecký fotograf Pavel Pecha a umelecký fotograf a vysokoškolský pedagóg Peter Lančarič. Porota vybrala do výstavnej kolekcie 179 fotografií a navrhla udelenie cien a čestných uznaní. Pred vernisážou sa uskutočnil rozborový seminár pre autorov s členmi odbornej poroty.

Vojtech Hank, Veľké Orvište: Láska na hraniciach Karabachu

Výstava bude nainštalovaná v priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave od 13. apríla do 29. mája, slávnostné otvorenie sa koná vo štvrtok 20. apríla o 17.00 h.

Peter Ferencz, Piešťany: Hravá

Ocenení z okresu Piešťany

Veková skupina: autori od 15 do 25 rokov, kategória: samostatná fotografia

Čestné uznanie:

Tomáš Galbavý, Trebatice – za fotografie Jeden z posledných a Dymová clona

Veková skupina: autori nad 25 rokov, kategória: samostatná fotografia

Ceny bez určenia poradia:

Ján Baracka, Rakovice – za fotografiu Camera obscura

Ernest Koppon, Vrbové – za fotografie Príroda veľkomesta, Rodina, Cesta domov a Vyhasnuté životy

Čestné uznania:

Peter Ferencz, Piešťany – za fotografiu Hravá

Vojtech Hank, Veľké Orvište – za fotografie Láska na hraniciach Karabachu, Krst v 35-ke a Do Karabachu neprejdete

Peter Jánoška, Piešťany – za fotografiu Dnešné deti

Bez rozlíšenia veku, kategória: Cykly a seriály

Čestné uznania:

Vojtech Hank, Veľké Orvište – za súbor fotografií Basaltic Organ Garni I. – III.

Peter Jánoška, Piešťany – za súbor fotografií Maurícius I. – III.

Bez rozlíšenia veku, kategória: Experiment

Čestné uznania:

Ján Baracka, Rakovice – za fotografie Zrod cibule a Zrod zemiaku

Ernest Koppon, Vrbové – za fotografie Terezín II. a IV. (ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard