Na Kolonádovom moste kvílili škótske gajdy

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 23. apríla 2023, 22:30

V Piešťanoch na Kolonádovom moste je možné vidieť viacerých umelcov. Najnovšie sme zaznamenali gajdoša ako vystrihnutého z dávneho rodinného škótskeho klanu. Práve staré rodiny sa odlišovali rôznou farebnosťou tartanov, všetky vzory eviduje Škótsky úrad pre tartan.

Štýlový hudobník si zvolil ku károvaným škótskym gajdám aj rovnaký šál. (Autor: vd)

Ku gajdám, ktorých originalitu podčiarkovala typická károvaná textília, si hudobník v chladnom počasí ovil okolo krku červeno-bielo-čierny károvaný šál. Nechýbala tradičná skladaná sukňa zvaná kilt, zvolil si odtieň tmavozelenej.

Gajdy sú dychovým nástrojom s dávnou históriou. Hra spočíva vo fúkaní do mechu, kde postupne narastá tlak vzduchu a jeho prúdením cez pomocné píšťaly vzniká nepretržitý harmonický tón. Dozvedeli sme sa, že mech tvorí veľmi kvalitný syntetický materiál pokrytý červeným tartanom. Je starostlivo vyrobený tak, aby bol na sto percent vzduchotesný a postaral sa o skutočne kvalitný zvuk. Píšťaly sú vyrobené z najvyberanejšieho sheeshamového dreva s hladkou palisandrovou povrchovou úpravou. Jazýčky majú vynikajúcu hlasitosť a pri hraní vydávajú krásny tón. Ten bol naozaj uchvacujúci a tí, ktorí v ten deň mali možnosť škótskeho gajdoša počuť, si jeho hru užili v pokojnej atmosfére nad riekou Váh. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda