Do Piešťan zavítal Prezident

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 23. apríla 2023, 22:30

K Piešťanom rap tak trochu patrí. Pred veľkonočnými sviatkami zavítal do kúpeľného mesta po prvýkrát Prezident Lourajder. Meno pomerne málo známeho slovenského rapera a MC z Bratislavy je tiež jedným z pseudonymov vizuálneho umelca Michala Ormandíka.

Pred veľkonočnými sviatkami vystúpil v Arte slovenský raper Prezident Lourajder. (Autor: archív Prezidenta Lourajdera)

Do piešťanského Kultúrno-kreatívneho centra Arta prišiel vo štvrtok 6. apríla spolu so svojím verným parťákom Emilom, slovenským producentom a beatmakerom, ktorý hudobne večer otváral aj uzatváral. Vo veľkom priestore sa zišlo približne štyridsať návštevníkov. Niektorí prišli na istotu, iní o Lourajderovi nikdy nepočuli. Nevedeli však, že predtým, ako sa na pódium postaví samotný raper, do tanca či dumania im zahrá Hey Emil. A možno ani netušili, že zatiaľ čo viac či menej trpezlivo čakali na hlavného interpreta, ten sa medzi nimi prechádzal v priateľskej atmosfére a s mnohými sa dal aj do reči.

Toľko očakávaný Prezident Lourajder sa pred mikrofón postavil po takmer dvojhodinovom úvode dídžeja. S typickou kuklou na hlave odštartoval svoju časť koncertu parou a vizuálnou projekciou, ktorá ho sprevádzala celú najbližšiu hodinu. Ako sme uňho zvyknutí, aj v Arte bolo jeho vystúpenie komplexným audiovizuálnym zážitkom.

Okrem iného predstavil svoj posledný album Opus Magnum, na ktorom sa nachádza čisto autorská tvorba od začiatku až do konca. Prezident sám pracoval na textoch, beatoch, vizuáli, videoklipoch, finálnom mixe i dizajne coveru. Album je tak vysoko koncentrovanou osobnou výpoveďou, v ktorej obviňuje aj priznáva, rieši otázky významu bytia a bohémstva. Vo svojich textoch skúma ľudské ego zo všetkých strán a namiesto dobre známej hip-hopovej suverenity nahlas pochybuje silnou potrebou vypovedať všetko, čo máta jeho hlavu. Toto všetko so sebou priniesol neokukaný raper s kuklou na hlave, hlbokým hlasom a detailne premyslenou vizuálnou projekciou.

Dvojica Prezident Lourajder & Hey Emil priniesla do Piešťan nielen hip-hopové tracky s klasickým zvukom a odkazom na 90. roky, ale i vizuálny zážitok, v ktorom všetko dáva aj nedáva zmysel. Zdalo sa, že tí, ktorí prišli, odchádzali spokojní. Spokojní odchádzali tiež hudobní hostia a pri odchode nezabudli spomenúť, že sa isto do Piešťan ešte vrátia.

Katarína Gregušová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland