Podlahy – Ako vybrať správny materiál pre vašu domácnosť

  • Inzercia
  • 18. apríla 2023, 17:51

Premýšľate nad zmenou podlahy a neviete sa rozhodnúť, ktorý materiál zvoliť? My vám s výberom pomôžeme! V blogom článku vám predstavíme obľúbené materiály, z ktorých sú podlahy vyrábané. Prezradíme vám ich výhody a nevýhody, aby ste sa mohli rozhodnúť na základe overených informácií. Taktiež vám povieme akú údržbu si vyžadujú a kam sa budú najviac hodiť. Prečítajte si náš článok a obohaťte sa o zaujímavé informácie, ktoré vám pomôžu s výberom toho najlepšieho materiálu pre vašu podlahu.

(Autor: red)

Pri zariaďovaní miestnosti sa väčšina ľudí sústredí na výber nábytku, farby stien a doplnkov. Avšak jedným z najdôležitejších prvkov v každom priestore je podlaha. Tá ovplyvňuje celkový dojem a atmosféru v priestore. Preto je dôležité venovať pozornosť výberu správneho materiálu pre vašu podlahu. 

Poskytneme vám stručný prehľad rôznych typov podláh, ich výhod a nevýhod, aby ste mohli urobiť rozhodnutie na základe pravdivých informácií a zabezpečiť si podlahu, ktorá vyhovuje vám a vaším potrebám. Poďte s nami načerpať informácie o rôznych typoch podláh.

Liate podlahy

Liate podlahy sú modernou voľbou, ktorá je stále viac populárnejšia. Majú vysokú odolnosť, ktorá je vhodná pre rôzne miestnosti, ako sú napríklad garáže, dielne alebo kúpeľne. Často sa používajú aj v obývacích izbách a kuchyniach, kde ich vynikajúci vzhľad prispieva k modernému a elegantnému interiéru.

Výhody, ktoré sú charakteristickou črtou liatych podláh zahŕňajú ich vysokú odolnosť voči nárazom a opotrebeniu, vode a vlhkosti. Nenachádzajú sa na nich žiadne spoje, čo zabraňuje tvorbe škvŕn a baktérií. Stávajú sa vďaka tomu veľmi hygienické. Liate podlahy sú dostupné v mnohých farbách a textúrach, čo umožňuje vytváranie rôznych dizajnov a vzhľadov.

Rôzne druhy liatych podláh zahŕňajú epoxidové podlahy a polyuretánové podlahy. Epoxidové podlahy sú tvorené z dvoch zložiek, ktoré sa miešajú spolu a následne nanášajú na podklad. Sú veľmi tvrdé a odolné, avšak môžu byť kĺzavé a náchylné k odlupovaniu, ak sú nanesené nesprávne. Polyuretánové podlahy sú mäkšie a elastické, čo im umožňuje lepšie odolávať nárazom a opotrebeniu. Sú vhodné pre priestory s vysokou návštevnosťou, ako napríklad obchody a kancelárie. 

Na udržanie liatych podláh v dobrom stave je dôležité, aby sme ich správne udržiavali a chránili. Dôležité je pravidelné čistenie a odstraňovanie škvŕn, aby sme zabránili tvorbe baktérií a znečisťovaniu. Môžete použiť nátery na podlahy, ktoré majú ochrannú úlohu, čo zvýši ich odolnosť a predĺži životnosť.

Laminátové podlahy

Laminátové podlahy sú populárnou voľbou, ktorá sa často používa v domácnostiach, kanceláriách a obchodných priestoroch. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, ako je napríklad drevo, papier alebo PVC, ktoré sa spájajú pomocou lepidla a vysokého tlaku. Vďaka tejto technológií vám laminátové podlahy zaručujú vysokú odolnosť a dlhú životnosť podlahy.

Charakteristickými črtami, ktoré sú zároveň aj výhodami laminátových podláh zahŕňajú ich odolnosť voči poškodeniu, opotrebeniu a miernej vlhkosti. Sú tiež odolné voči slnečnému žiareniu. Vďaka týmto výhodám sa ich farba dlhodobo zachová i v náročnejších podmienkach. Laminátové podlahy sú jednoduché na montáž. V ponuke je mnoho rôznych textúr a farieb, takže si vyberiete podlahu, ktorá skvele zapadne do vašej domácnosti. 

Najčastejšie sa môžete stretnúť s dvoma druhmi laminátu. 

  1. HDF (High-Density Fiberboard): Vyrábajú sa z vláknitých dosiek, ktoré sú potiahnuté vrstvou dekoračného papiera a následne ochrannou vrstvou.
  2. MDF (Medium-Density Fiberboard): Sú podobné HDF podlahám, ale disponujú väčšou silou a odolnosťou.

Na udržanie laminátových podláh v dobrom stave je dôležité, aby sme ich správne udržiavali a čistili. Odporúčame vám ich pravidelne vysávať alebo zametať. Zabránite tak hromadeniu prachu a iných nečistôt. Keďže sú laminátové podlahy citlivé na veľkú vlhkosť, používajte iba jemné čistiace prostriedky a vlhké utierky. Čistiace prostriedky používajte také, ktoré sú vhodné pre laminátové podlahy, predídete tak poškodeniu.

PVC podlahy

PVC podlahy, známe aj ako vinylové podlahy, sú vyrobené z polyvinylchloridu, ktorý je kombinovaný s rôznymi aditívami, vďaka ktorým sa dosiahne požadovaná odolnosť, farba a textúra. Tieto podlahy sú vhodné pre široké spektrum priestorov od kuchýň cez kúpeľne až po obývacie izby. Disponujú vodotesnosťou a odolnosťou.

Charekteristikou a výhodami PVC podláh je práve ich odolnosť voči vode a miernemu poškodeniu. Taktiež sú odolné voči miernemu slnečnému žiareniu a nezmenia svoju farbu ani textúru. Tieto podlahy sú veľmi jednoduché na montáž a ich pokladanie je možné na rôznych povrchoch, ako sú drevo, betón a kameň.

Vybrať si môžete z niekoľkých druhov PVC podláh, vrátane plávajúcich podláh, lepených podlách a podláh s klikovým systémom. Plávajúce podlahy, ktoré sú veľmi obľúbené, sa montujú pomocou klikového systému a nepripevňujú sa k podkladu, čo znamená, že ich môžete jednoducho odstrániť alebo presunúť. Lepené podlahy sú trvalejšie a lepia sa priamo na podklad.

Udržiavanie PVC podláh v dobrom stave je pomocou pravidelnej údržby jednoduché. Pomocou zametania a vysávanie ľahko odstránite prach a nečistoty. Na čistenie môžete použiť jemný čistiaci prostriedok a vlhkú handričku. Vyvarujte sa používaniu veľkého množstva vody a agresívnych prostriedkov, ktoré môžu poškodiť podlahu. Chráňte PVC podlahy pred priamym slnečným žiarením. Predísť škrabancom a opotrebeniu môžete pomocou kobercov a rohožiek.

Leštené betónové podlahy

Leštené betónové podlahy sú trendy a elegantným riešením pre domácnosti aj komerčné interiéry. Betónové podlahy sú známe svojou vysokou odolnosťou, dlhou životnosťou a schopnosti prispôsobiť sa rôznym dizajnom.

Betónové podlahy majú množstvo výhod vrátane svojej odolnosti voči vlhkosti, požiarom a poškodeniu. Sú tiež schopné absorbovať teplo, čo môže pomôcť k zníženiu energií spotrebovaných na kúrenie alebo ochladenie miestnosti. Je široké spektrum možností v akých dizajnoch, farbách a textúrach si dáte podlahu spraviť. 

Pri pokladaní betónovej podlahy je dôležitý správny postup, aby bola podlaha pevná a odolná. Podklad by mal byť z kvalitného materiálu a mal by byť správne vyrovnaný a vyrobený tak, aby podporoval účinné odtokové systémy. Betónová zmes by mala byť položená s presnosťou a následne ošetrená impregnáciou

Pre zachovanie kvality a vzhľadu betónovej podlahy, je dôležitá údržba. Môže byť vyžadovaná občasná oprava betónovej podlahy, ktorá je však so správnym náradím a kvalitnými prípravkami naozaj jednoduchá. Prípadne na opravu môžete zavolať odborníkov.

Ktorý z materiálov na podlahy bude pre vás ten naj? 

Každý typ podlahy ma svoje klady a zápory. Liate podlahy sú pevné a odolné, ale je potrebná špeciálna montáž. Laminátové podlahy sú cenovo dostupné a ľahko sa pokladajú, ale sú nevhodné do vlhkých miestností. PVC a vinylové podlahy sú vodeodolné a ľahko sa udržiavajú, ale môžu byť náchylné k poškodeniu. Leštené betónové podlahy sú moderné a esteticky príjemné, ale ich údržba je náročnejšia.

Pri výbere podlahy pre konkrétnu miestnosť je dôležité zvážiť, na aký účel je miestnosť určená. Do obývacej izby a do spálni odporúčame zvoliť teplejšie a príjemnejšie materiály, ako sú vinylové podlahy, prípadne iné s použitím kobercov. Do kúpeľne a kuchyne použite vodeodolné podlahy, ako sú PVC alebo liate podlahy. 
Ak chcete aby bola vaša podlaha naozaj funkčná, je dôležité zabezpečiť kvalitnú montáž, ktorá bude vykonaná správne. Nesprávne zvolené materiály môžu spôsobiť trvalé poškodenia podlahy a zvýšiť náklady na opravu. Preto vyhľadajte kvalitného a skúseného podlahára s overenými recenziami. Ak máte s pokladaním podláh skúsenosti, je dôležitý výber kvalitných produktov od overených značiek. Navštívte našu ponuku na e-shope a vyberte si z nej to najlepšie, čo sa na trhu ponúka.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof