Tip na čítanie: Muž, ktorý vedel priveľa

  • Knihy
  • 17. apríla 2023, 18:25

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Európa)

Vo vydavateľstve Európa vyšla kniha britského prozaika, novinára, esejistu, historika a teológa Gilberta Keitha Chestertona – Muž, ktorý vedel priveľa. Zbierku detektívnych poviedok s podtitulom Občas je jednoduchšie zločin vyriešiť, ako ho potrestať preložila do slovenčiny Ester Demjanová (po 100 rokoch od prvého vydania).

„Viem priveľa, práve to je môj problém. To je problém nás všetkých v tejto ľudskej komédii, vieme priveľa,“ hovorí protagonista Horne Fischer, detektív s brisknou mysľou a vynikajúcou dedukciou. Sekunduje mu novinár Harold March, „typ muža, ktorý o politike vie všetko, no o politikoch nevie nič, vie vlastne takmer o všetkom, pravdaže s výnimkou sveta, v ktorom žije.“ Detektívne príbehy s filozofickým presahom, humorom aj sarkazmom sú prekvapivo aktuálne, ale aj temné a cynické.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav