Ako sa starať o čierne topánky? Sprievodca

  • Inzercia
  • 17. apríla 2023, 15:06

Čierne topánky sú stálicou v každom šatníku, no ich starostlivosť nie je vždy jednoduchá. Ako sa teda postarať o tieto topánky tak, aby vydržali čo najdlhšie a vyzerali stále ako nové? V našom sprievodcovi vám poskytneme užitočné rady a tipy, ktoré vám pomôžu udržať vaše obľúbené čierne topánky v prvotriednom stave. Dozviete sa, ako ich správne vyčistiť, aby nezmenili farbu alebo textúru, ako ich chrániť pred poveternostnými vplyvmi a aké prostriedky používať, aby zostali čisté a úžasne voňali.

Ilustr. foto © ccc.eu/sk

Čistenie čiernych topánok 

Pri čistení čiernych topánok je dôležité zvoliť správny postup v závislosti od ich materiálu. Ak sú vaše čierne topánky vyrobené z kože, je potrebné použiť vhodný krém alebo impregnáciu na ochranu kože pred vlhkosťou a škvrnami. Pri čistení kožených topánok je dobré použiť kefu na odstránenie prachu a nečistôt z povrchu topánok. Ak sú topánky vyrobené z usňového materiálu, je najlepšie použiť suchý štetec na očistenie povrchu. Pre látkové topánky sa odporúča použiť jemný detergent na škvrny a potom ich vyčistiť vlhkou handričkou. Semišové topánky neznášajú kontakt s vodou a je potrebné ich čistiť chemicky. Nezabudnite ani vyprať v rukách šnúrky a vyčistiť podrážky. Na ochranu pred vlhkosťou a škvrnami je možné naniesť impregnáciu aj na látkové topánky. Správna starostlivosť o topánky a použitie vhodných čistiacich prostriedkov im zaručí dlhšiu životnosť a zachovanie ich krásneho vzhľadu.

Na pranie v práčke zabudnite

Je dôležité vedieť, že topánky by sa nemali prať v práčke. Dôvodov je niekoľko. Po prvé, topánky sú vyrobené z rôznych materiálov, ktoré môžu byť poškodené v dôsledku vysokých teplôt, ktoré sa vyskytujú v práčke počas cyklu. Častokrát je narušené lepenie, čím sa nenávratne poškodzuje obuv. Po druhé, topánky môžu poškodiť pohybujúce sa diely v bubne a iných častiach práčky. To môže spôsobiť škody na práčke a dokonca ju znefunkčniť. Okrem toho, topánky sú zvyčajne veľmi špinavé a môžu zašpiniť a poškodiť ostatné veci, ktoré sa prali spolu s nimi. Preto je lepšie ručne umyť topánky v teplej vode s mäkkou kefkou a šetrným pracím prostriedkom, aby sa zachovali ich vzhľad a kvalita. Ručné čistenie je veľmi jednoduché, najmä ak si vopred zaobstaráte správne prípravky. Šampón na topánky bude ideálny pre látkové modely, na silnejšie škvrny sa naopak odporúčajú špecializované peny a gély, ktoré majú dostatočnú silu na to, aby odstránili škvrny po tráve, cestnej soli či blato.

Ako sa správne starať o čiernu farbu?

Pre správnu starostlivosť o čiernu farbu topánok sa odporúča ich neustále udržiavať v čistote a suchu. Po každom použití by ste mali štetcom odstrániť prach a nečistoty z povrchu topánok. Na odstránenie škvŕn použite špeciálny čistič určený pre kožu a čiernu farbu, ktorým jemne pretrieť miesto škvrny. Impregnáciou na záver, keď sú topánky čisté, im zabezpečíte výborný vzhľad po mnoho sezón. Potom by ste mali nechať topánky vyschnúť na izbovej teplote, ale nikdy ich nedávajte k vykurovaniu alebo inému zdroju tepla. Tiež nie je vhodné nechať ich uschnúť na balkóne alebo na okne. Priamy zdroj svetla totiž môže povrch poškodiť a vyblednuté zvršky určite nechcete. Pravidelnou starostlivosťou udržíte čiernu farbu topánok v krásnom stave po dlhšiu dobu. V predajniach CCC alebo online si môžete vybrať zo širokého sortimentu obuvi. Dámska, pánska ale aj detská obuv a doplnky čakajú na vašu návštevu. Nevynechajte ani špeciálnu starostlivosť na topánky a vyberte si z pestrej ponuky.

(inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof