Máte domáceho miláčika? Nezabúdajte na pravidelné odčervovanie

  • Inzercia
  • 14. apríla 2023, 11:09

Pravidelná starostlivosť o psa a mačku zahŕňa i odčervovanie. Opakujúcu sa tému riešia majitelia domácich miláčikov, aby chránili zdravie zvierat, ale aj seba a svojich detí. Aké sú možnosti odčervovania mačky a psa?

Domáce zvieratá sa môžu veľmi ľahko nakaziť parazitmi. U niektorých domácich miláčikov si nemusíte príznaky všimnúť, preto je dôležitá prevencia a pravidelnosť.

Možnosti pre domáce odčervovanie zvierat

Pre domáce odčervovanie je dnes už široký záber a foriem prípravkov, ktoré kúpite v lekárni alebo vo veterinárnej ambulancii. Dokonca vybrané typy liečiv zoženiete aj v obchodoch so zvieracím krmivom a chovateľskými potrebami.

Najšetrnejšou formou odčervovania sú pasty a používajú sa prevažne u mláďat a mladých jedincov.

Pri rebelských zvieratách môžete využiť modernejšiu formu spot-on prípravkov, ktoré stačí nakvapkať na určené miesto na koži psa alebo mačky.

Najširšiu skupinu antiparazitík tvoria tabletky, ktoré môžu byť určené pre rôzne druhy parazitov. Príkladom je veterinárny prípravok CANIVERM FORTE, vhodný pre odčervovanie psov, mačiek, mačkovitých a psovitých šeliem. Pôsobí proti škrkavkám a pásomniciam.

Caniverm tabletky môžete zamiešať do jedla pre zviera a dokonca sú už aj varianty s príchuťami.

Ako často odčervovať domácich miláčikov

Ak ste si mysleli, že vaše domáce zviera stačí odčervovať len, keď sa narodí alebo keď príde k vám domov, tak vás vyvedieme z omylu. Odčervovanie patrí k dlhodobej a pravidelne sa opakujúcej činnosti počas celého života vášho miláčika.

Prvé odčervovanie psa alebo mačky sa realizuje tesne po narodení (už v 2. týždni), vrátane matky mláďat. Potom každé 2 týždne do 3. mesiaca života, následne každé 4 týždne do 6. mesiaca života a každé 3 mesiace až do 1. roku zvieraťa.

Dospelým mačkám sa prípravok proti parazitom podáva každé 3 mesiace, pokiaľ žijú vonku, alebo každých 6 mesiacov, pokiaľ ich máte v byte s minimálnym pobytom von.

Ideálne každé 3 až 6 mesiacov sa odporúča odčervovať dospelé psy. Častejšie tie, ktoré sú vystavené vyššiemu riziku nákazy (chovajú sa čerstvým mäsom alebo ich zvyknú lákať výkaly cudzích psov).

Iné pravidlá odčervovania sa týkajú gravidných mačiek a sučiek, ktorým sa liečivo podáva v čase nakrytia a potom spolu s mláďatami po ich narodení.

Pre dávkovanie liekov na odčervovanie je dôležitá hmotnosť zvieraťa. Všetky potrebné informácie o tom získate u vášho veterinára alebo lekárnika.

Postarajte sa o zdravie vášho domáceho miláčika a užívajte si vaše spoločné chvíle hrania, šantenia a jeho plnej vitality.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof