Tuhosť matraca a podľa čoho ju vybrať, aby vám maximálne vyhovovala

  • Inzercia
  • 13. apríla 2023, 15:31

Vyberáte si práve nový matrac a potrebujete poradiť s jeho kúpou? Jedným z parametrov, ktorý musíte pri nákupe zvážiť, je tuhosť. Zoznámime vás s tým, čo znamená a k čomu slúži, priblížime vám jej stupnice a čo sa skrýva pod označením “matrac tuhosť 2”, “matrac tuhosť h3” a podobne.

(Autor: LightField Studios / Shutterstock.com)

Podľa čoho zvoliť tuhosť matraca

Tuhosť udáva, ako je konkrétny matrac mäkký, prípadne tvrdý. Okrem prípadov, keď kupujeme matrac do detskej postieľky pre bábätko a musíme zvoliť tuhšiu verziu, nie je jasne dané, akú tuhosť by ste si mali vybrať.

Hlavnú úlohu pri výbere totiž zohrajú predovšetkým vaše preferencie. Avšak tuhšie verzie si častejšie kupujú muži, naopak, tie mäkké preferujú zase skôr ženy. Čo si zvolíte vy?

Stupnica tuhosti

Každý výrobca má svoju vlastnú stupnicu, ktorú si musíte pred samotným nákupom naštudovať. Naraziť tak môžete napríklad na označenie “tuhosť matraca h3”, kde písmeno h označuje prvé písmeno anglického slova “hardness”. Iní výrobcovia používajú zase písmeno t, ktoré vychádza práve zo slova tuhosť. Taktiež možno evidovať rozdiel v používaní stupnice. Niekde nájdete v ponuke stupnicu od 1 do 5, inde aj do 10.

Pozrieť sa môžeme na príklad označenia v spoločnosti Tropico. Tá totiž využíva čísla od jeden do desať, kde 1 značí najmäkší matrac, naopak, 10 patrí tomu najtvrdšiemu. V praxi je teda matrac s tuhosťou 5 označený ako tvrdý, pretože sa pohybuje na stupnici v rozmedzí od 8 do 10. Tuhosť 3 predstavuje strednú verziu (pohybuje sa na škále od 4 do 7), kým matrac s tuhosťou 2 je zase mäkký, keďže sa nachádza v rozmedzí od 1 do 3.

Tuhosť matraca a vaša váha

Aby vám nový matrac vydržal čo najdlhšie v perfektnom stave, je nutné sa oň správne starať, ale taktiež zohľadniť pri kúpe aj vašu váhu. Ľudia s váhou do 60 kilogramov si môžu zvoliť extra mäkký model. Na druhú stranu spáči, ktorých váha je dvojnásobná, by mali uprednostniť tvrdší model.

Čím sme ťažší, tým viac matrac preležíme. Pokiaľ by ste si teda vybrali nesprávne a zvolili extra mäkkú verziu, ktorá by nekorešpondovala s vašou váhou, vydržala by vám kratšiu dobu ako niekomu, komu bola pôvodne určená.

Veľkosť a výška matraca

S tuhosťou tiež súvisí aj veľkosť matraca a jeho výška. Pri voľbe vhodnej veľkosti nezabudnite k svojej výške pripočítať aspoň 20 centimetrov a pri výbere šírky si zase overte veľkosť svojej postele. Výška vychádza z jednoduchého pravidla – čím vyšší, tým lepší. Predovšetkým matrace z pamäťovej peny bývajú veľmi vysoké, pretože sa skladajú z niekoľkých vrstiev.

Napríklad výška matracov z rady Super Fox, ktoré sú známe svojou kvalitou a obsahom lenivej peny, sa pohybuje v rozmedzí od 20 do 26 cm.

Matrac podľa materiálu

Aj materiál má vplyv na tuhosť. Penový matrac má tú výhodu, že z každej strany môže mať inú tuhosť, a to vďaka tomu, že je zložený z viacerých vrstiev. Latexový matrac sa väčšinou vyrába v mäkkom a veľmi mäkkom variante, zatiaľ čo pružinový matrac býva stredne tvrdý až tvrdý. Niekedy môže byť aj ten najlacnejší model tou správnou voľbou, pokiaľ zodpovedá vašim požiadavkám a nemusí vás stáť tisíce eur.

Kvalitný matrac s ideálnou tuhosťou vám poskytne zdravý spánok a uľaví vám od bolesti. Ako vybrať matrac, konkrétne teda jeho tuhosť? Riaďte sa svojimi preferenciami a zohľadnite pri voľbe aj svoju hmotnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof