Piešťanskí plaveckí veteráni uspeli v Trenčíne

  • Plávanie / Šport
  • 13. apríla 2023, 16:56

Krytá plaváreň v Trenčíne privítala počas prvého aprílového víkendu viac ako 250 veteránskych plavcov zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Maďarska, Ukrajiny, Poľska a Veľkej Británie na Medzinárodných majstrovstvách SR v plávaní masters.

Piešťanskí masters plavci v Trenčíne. Dolný rad zľava: Tomáš Mlčúch, Miroslava Samuhelová, Peter Ondris, Juraj Horil a Karol Kantek, horný rad zľava: Zuzana Matúšová, Michaela Vavrová, Michaela Kičin a Anna Kičinová. (Autor: archív autora)

Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Richard Rybníček. Na slávnostnom otvorení spolu s prezidentom Slovenskej plaveckej federácie Ivanom Šulekom a predsedom komisie masters pri SPF Branislavom Hakelom odmenili pamätnými plaketami medailistov minuloročných ME masters v Ríme a troch najlepších plavcov a plavkyne za rok 2022. Piešťanci pri tomto oceňovaní mali svoje zastúpenie, keď Zuzana Matúšová v celkovom hodnotení medzi slovenskými masters plavkyňami obsadila druhé miesto a členovia vodnopólového mužstva KVP H2O Pólo Piešťany v kategórii 70+ sa stali v Ríme majstrami sveta.

Ako je už dobrou tradíciou, všetci pretekári prišli kvalitne pripravení a sezónu 2023 sa podarilo otvoriť dobrými výkonmi. Zaplnená bazénová hala sledovala aj deviatich veteránov klubu Kúpele Piešťany a jeho modrožlté farby sa pravidelne objavovali na stupňoch víťazov.

Juraj Horil si zvolil tradičné prsiarske trate – vo svojej kategórii na 50 m obsadil tretie a na 100 i 200 m druhé miesta. Karol Kantek vo svojej vekovej kategórii nenašiel premožiteľa. Na tratiach 50 m znak a 50 m voľný spôsob zvíťazil a na 200 m znak a 200 m voľný spôsob pridal aj nové slovenské rekordy masters.

Michaela Kičin bojovala vo svojej vekovej kategórii so silnou konkurenciou. Podarilo sa jej zaplávať kvalitné výkony a získať striebro na 400 m voľný spôsob a 200 m znak a bronz na 50 m voľný spôsob, 50 m prsia a 100 m polohové preteky. Anna Kičinová sa na najvyšší stupienok postavila po prsiarskych tratiach. Na 50 a 100 m jej výkony znamenali aj nové slovenské rekordy a na 200 m získala striebornú medailu v kategórii Open. K tomu ešte pridala druhé miesta na 50 a 100 m motýlik a 200 m polohové preteky.

Zuzana Matúšová obsadila vo svojej kategórii druhú priečku na 50 a 100 m prsia, 100 a 200 m polohové preteky a tretia bola na 50 m voľný spôsob, 50 a 100 m motýlik. Tomáš Mlčúch zabojoval na 50 m voľný spôsob, kde sa umiestnil na treťom mieste, a zvíťazil na 50 m motýlik. V oboch prípadoch výrazne posunul svoje veteránske osobné výkony. Prvýkrát po mnohých rokoch sa na štartový blok v pretekoch postavil Peter Ondris. Zaspomínal si na svoje pretekárske časy na tratiach 50 a 100 m prsia a z kratšej trate si odniesol bronzovú medailu.

Miroslava Samuhelová v pravidelne najpočetnejšej vekovej kategórii na 100 a 200 m prsia a 200 m polohové preteky získala striebro a na 50 m prsia bronz. V kratšej polohovke sa jej ušlo nepopulárne štvrté miesto. Michaela Vavrová je tiež nováčikom v tíme piešťanských masters. Na svoje úvodné preteky zvolila náročnú kombináciu tratí – na 100 m prsia obsadila druhú priečku a na 200 a 400 m voľný spôsob tretiu.

Nemôžeme nespomenúť aj pretekára Klubu vodného póla Kúpele Piešťany Ivana Kolárika, ktorý si vo svojej vekovej kategórii na 50 m voľný spôsob vyplával tretie miesto.

Dobojované, medaily rozdané a plavci už hľadia vpred na ďalšie preteky v tejto sezóne, ktorej vrcholom budú Majstrovstvá sveta v plávaní masters v auguste v japonskej Fukuoke. Veríme, že naši zástupcovia sa v ďalekej cudzine nestratia a o ich úspechoch budeme informovať.  

(aki)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav