Cvičenie doma je pre seniorov pohodlnejšie. Ako ho zefektívniť?

  • Inzercia
  • 12. apríla 2023, 12:20

Máte nad 60, ale to vás nezastaví v tom, aby ste žili aktívne? Výborne. Cvičenie má benefity pre každú vekovú skupiny, treba len vedieť, ktorá fyzická aktivita je tou pravou pre vás. Poradíme vám, aké zmeny v domácom prostredí môžu nenápadne, ale významne podporovať vašu motiváciu viesť fit život.

Posilňovacie stroje

Domáce fitko pre ľudí nad 60 rokov nie je žiadna nereálna predstava. Dokonca je možné, že sa v tejto miestnosti budú často vyskytovať aj mladší členovia rodiny. Dobré je mať k dispozícii pomôcky na kardio cvičenia aj posilňovanie svalov.

Cvičenie s vysokou intenzitou by ľudia nad 60 rokov mali zvážiť. Takýto druh fyzickej aktivity je pre srdce poriadnou výzvou, takže konzultácia s lekárom je v tomto prípade absolútne namieste. Ak máte vynikajúcu telesnú kondíciu aj v tomto veku, predstava bežeckého pásu asi nebude pre vás strašidelná. Ak sa rozhodnete tomuto športu venovať tak 75 minút týždenne, bude to úplne postačujúce.

Vynikajúcou alternatívou bežeckého pásu je eliptický trenažér. Na prvý pohľad nemusíte vidieť žiadne veľké rozdiely, no tento stroj je oveľa šetrnejší ku kĺbom. Tento faktor je výrazným benefitom pre každú vekovú kategóriu, pre tie vyššie je však jednoznačne žiadúcim.

Takže, kardio je povolené, ale svoje miesto by vo vašom domácom fitku mali mať aj závažia a činky. Posilňovanie je podstatné najmä pre zachovanie stability kostrového svalstva a normálne fungovanie metabolizmu (látková výmena sa vekom spomaľuje). No a nezabudnite ani na žinenky, ktoré budete potrebovať najmä pri strečingu, joge alebo iných metódach prevencie bolestí chrbta a zlepšenia držania tela.

Miesto na plnohodnotný oddych

Len ťažko by ste si mohli užívať benefity aktívneho životného štýlu a pravidelného cvičenia, ak by ste si nedopriali pravidelný oddych. Telo potrebuje čas na regeneráciu, a to aj pri vynikajúcej kondičke. To znamená, že pokiaľ si nedoprajete plnohodnotný odpočinok, je pravdepodobné, že nedosiahnete ani progres. Navyše vo veľkej miere zvyšujete riziko zranení a bolesti. Prispôsobte si k tomu aj svoje zariadenie doma.

Na to, že bolesti pohybového aparátu sa častejšie vyskytujú u ľudí nad 60 rokov, treba brať ohľad nielen pri cvičení, ale aj oddychu. Pokiaľ často sedávate pred počítačom, kúpte si anatomickú stoličku. Správny spánok je úplne nevyhnutný, nie je teda jedno, v akej posteli spávate. Matrace pre seniorov by nemali byť príliš tvrdé, pretože telo je po určitom veku oveľa citlivejšie na protitlak. Podrobný návod, ako si vybrať ten správny kúsok nájdete na internetovom portáli Zdravotne-matrace.sk.

Nie je jedno, čo máte na tanieri

Zdravie svojho pohybového aparátu by ste si ťažko zachovali vyslovene len cvičením. Ľudské telo je komplexný systém, musíte si teda dávať záležať aj na tom, ako sa stravujete. Pestrý jedálniček je dôležitý pre každého, bez ohľadu na to, kedy sa narodil. Keď ale už nepatríte medzi najmladších, vaše telo bude potrebovať niektoré zložky viac ako predtým, napríklad vápnik, železo, vitamíny C a D, ako aj kyselina listová. Je teda dôležité, čo máte v kuchyni. Misa plná zdravého ovocia, chladnička so zdravými ingredienciami a vždy plný džbán s čistou vodou podporia vašu chuť na zdravé.

Ideálne je získavať vitamíny a minerály z potravín, ale nie je to vždy možné. Kvalitné výživové doplnky sú už dnes našťastie bežne dostupné. Ak navštívite napríklad internetový portál GSklub.sk, uvidíte, že mnohé sa vyrábajú na konkrétny zdravotný problém, čiže nemusíte ani vedieť, „čo s čím“ a ako kombinovať.

(Inz)

Zdroj fotiek: Freepik.com

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof