Tri tváre: Na vernisáži zaspieval Adam Pavlovčin

Katarína Zemková, Ivana Orviská a Monika Sabo. Tri autorky, tri jedinečné umelkyne, ktorých Tri tváre zaplnili výstavný priestor Domu umenia Piešťany. V utorok 4. apríla slávnostnou vernisážou otvorili výstavu obrazov, ktorú si môžete pozrieť až do 1. mája.

Adam Pavlovčin zahral a zaspieval v úvode vernisáže. Výstavu si môžete prezerať počas celého mesiaca apríl. Foto: am

V úvode vernisáže sa za klavír posadil talentovaný Adam Pavlovčin, syn Moniky Sabo, ktorý zahral a zaspieval dve skladby. Umelec, ktorý vystupuje pod pseudonymom Adonxs, svojím azda až dokonalým prejavom, obklopený desiatkami obrazov, na okamih vtiahol návštevníkov do ním vytvorenej umeleckej dimenzie a postaral sa o úvod vernisáže na mimoriadne vysokej úrovni. Pavlovčin sa po krátkom vystúpení poďakoval autorkám za inšpiráciu, ktorú všetkým prinášajú, a mikrofón odovzdal kurátorovi.

Marián Sabo priblížil, prečo výstava nesie symbolický názov Tri tváre. „Jedným z nich je určite to, že tieto tri nádherné ľudské bytosti sem prišli odprezentovať svoje prekrásne tváre, ktorými sa teraz usmievajú. Druhou rovinou je to, že prišli odprezentovať aj svoje vnútorné tváre v zmysle osobitého umeleckého prejavu, ktorý každá z nich reprezentuje,“ uviedol Sabo. „Každý výtvarník využíva rôzne výrazové prostriedky, aby mohol zobraziť alebo vyjadriť svoju neviditeľnú alebo presnejšie povedané vnútornú tvár. Niekto by to možno nazval tvárou duše,“ doplnil kurátor s tým, že to neviditeľné je sám život, ktorý sa autorky snažia manifestovať do svojich obrazov.

Mottom výstavy je veta: „Keď sa múza dotkne môjho štetca, prichádzam k poznaniu seba samej.“ Sabo priblížil, čo v sebe tieto slová skrývajú: „Motto potvrdzuje skutočnosť, že umelecká tvorivosť týchto troch dám je v odovzdaní sa sile, ktorá nie je ich vlastná. Je v podstate mimo nich. No zároveň, a práve týmto aktom odovzdania sa, začínajú plynúť prúdom existencie, ktorý sa, paradoxne, stáva nimi samými.“ Kurátor dodal, že všetky vystavené obrazy sú krásne svojou jedinečnosťou a originalitou.

„Ukazujeme svoje tri tváre, ktoré sú veľmi rôzne, ale keď sa na diela pozriem, mám pocit, že sa v niečom dopĺňajú. Nájdeme aj niečo spoločné – minimálne obrovskú lásku k umeniu. Je mi obrovskou cťou tu s nimi stáť a predviesť v Piešťanoch toto umenie. Každá má krásne srdce, perfektne maľuje,“ povedala o výstave a kolegyniach Katarína Zemková.

Umelkyne si navzájom „sadli“, pričom ešte ani nevedeli, čo a ako ktorá z nich tvorí. „Bol to náš sen urobiť spolu výstavu. Splnilo sa nám to a veľmi si to vážim. Umenie pre nás tri znamená veľa, všetky to robíme od srdca, z lásky, je to pre nás vášeň. Je to niečo, čo sa nedá kontrolovať, čomu sa chceme venovať celý život. Kúsok z nás vidíte a dúfam, že tak, ako nám robí radosť maľovať, cítite z obrazov radosť aj vy,“ doplnila Ivana Orviská a po nej všetkým prítomným poďakovala aj Monika Sabo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela