Medicínske centrum Adeli skrachovalo

Ešte v úvode marca priniesol Denník N informáciu, že medicínske centrum Adeli na Hlbokej ulici v Piešťanoch samo seba posiela do konkurzu. V súčasnosti je už jasné, že Adeli skrachovalo. Podľa Denníka N jeho tržby klesli v prvých dvoch pandemických rokoch skoro na polovicu. Zároveň sa dostalo do strát, ktoré takmer vyčerpali zisky z minulých rokov. Preto už v roku 2020 spolu so sesterskou firmou Adeli Center žiadalo o dočasnú ochranu.

Adeli sa v Piešťanoch zaoberá fyzioterapiou, balneológiou a rehabilitáciou. (Autor: Supa)

Vlastný kapitál síce eseročka Adeli udržala v kladnom pásme (444-tisíc eur k 31. decembru 2021), no za cenu dynamicky rastúcemu dlhu voči verejnému sektoru, ktorý sa od leta 2020 vyšplhal na 1,6 milióna eur.

Adeli v Piešťanoch prevádzkuje známe medicínske centrum zamerané na fyzioterapiu, balneológiu a rehabilitáciu, v ktorom dáva prácu takmer 140 zamestnancom. Spolu s ňou bankrotuje aj sesterská spoločnosť Adeli Center, ktorá pre medzinárodnú klientelu zabezpečuje ubytovacie a stravovacie služby a zamestnáva ďalšie zhruba tri desiatky pracovníkov.

Podľa Denníka N bolo Adeli v zisku naposledy v roku 2015. Odvtedy sa jeho záporný vlastný kapitál do konca roka 2021 prehĺbil na 2,5 milióna eur. Zle je na tom aj sesterská spoločnosť Adeli Center. Ak od jej vlastného kapitálu odpočítame pohľadávky voči prepojeným účtovným jednotkám, jej kapitálová zásoba bude mínus 2,9 milióna.

Adeli sa rozbehlo v Piešťanoch v roku 2004. Zariadenie založila skupina rakúskych a slovenských lekárov a manažérov, ktorá pôvodne plánovala pomáhať s rehabilitáciou zhruba 50 solventným pacientom ročne. Prvá ambulancia Adeli sa nachádzala v hoteli Atóm. Rozprestierala sa na ploche len 60 metrov štvorcových a mala štyroch spolupracovníkov.

Medicínske zariadenie však vďaka postupnému získavaniu zahraničných pacientov rýchlo rástlo. Klientela bola spočiatku najmä z Talianska a z arabských štátov, neskôr pribúdali aj iné národnosti. Najväčší skok medicínske centrum zaznamenalo v roku 2008, keď prevzalo a zrekonštruovalo časť veľkého piešťanského hotela Sorea. K starostlivosti o dospelých neskôr pridalo aj starostlivosť o deti.

Okrem dubajského spoluvlastníka má menšie, 20-percentné podiely v oboch firmách rodina Esipovcov z Ruska a Cem Klinic z Rakúska.

zdroj: Denník N

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika