Dan Bárta a Illustratosphere vyrážajú na turné, vystúpia i v Piešťanoch

  • Hudba
  • 11. apríla 2023, 18:03

Dan Bárta & Illustratosphere vydávajú po viac ako dvoch desaťročiach reedície vypredaných prvých albumov Illustratosphere (2000) a Entropicture (2003). Od 12. apríla bude nové vydania sprevádzať tiež koncertné turné s názvom Němá éra. Kapelu čaká 15 zastávok v Českej republike a tri na Slovensku, v nedeľu 16. apríla vystúpi v kine Fontána v Piešťanoch.

Kapela vystúpi v nedeľu 16. apríla v piešťanskom kine Fontána. (Autor: MsKS)

„V ideálnom prípade zaznie na koncertoch väčšina piesní starého albumu. Stačí sa zísť, pripraviť, nadýchnuť sa a spustiť. Niektoré piesne sa sluší predniesť viac-menej doslova, iné bude potrebné poňať originálnejšie, jednoducho tak, ako to v živote chodí. Occamova britva je naša zlá a krutá kamarátka,“ hovorí o prípravách na koncerty Dan Bárta.

Jedenásťnásobného držiteľa Ceny Anděl v kategórii Spevák roka sprevádza kapela Illustratosphere v zložení Miroslav Chyška (gitara), Filip Jelínek (klávesy) a Robert Balzar (kontrabas, basgitara). Všetci traja sú uznávanými muzikantmi, skladateľmi a tiež členmi kultovej formácie J.A.R. Od roku 2014 je súčasťou Illustratosphere tiež slovenský bubeník a promotér Martin Valihora spolupracujúci s mnohými zahraničným hviezdami, v minulosti napríklad aj s japonskou klaviristkou Hiromi Uehara.

„Pôvodne to bolo myslené ako jednorazové stretnutie ľudí a hráčov nad Filipovými, mojimi a Mirovými piesňami. V tej dobe a v rozpoložení, v akom sme boli, nemal pojem budúcnosť takmer žiadne kontúry ani váhu, ale nakoniec z toho tá pracovná a tvorivá skupina vzišla. Kto by to bol povedal? Bezmála štvrťstoročie nie je v živote človeka zanedbateľný úsek,“ hovorí Bárta.

Oba albumy vychádzajú u predajcov hudobných nosičov v obmedzenej kapacite na CD a prvýkrát tiež na vinyloch, Entropicture dokonca ako dvojvinyl. Remasteringu nahrávok sa ujal Miroslav Chyška. Ako zakladajúci člen kapely stál tiež pri pôvodnom zvuku debutu Illustratosphere, s ktorou formácia získala cenu Českej hudobnej akadémie Anděl v kategórii Album roka. Bárta v tom istom roku triumfoval aj v kategórii Spevák roka.

„Albumy vychádzali ešte v dobe, keď nebolo bežné mastrovať a limitovať nahrávky na krv, vtedy išlo o poctivý full mastering. Myslím si, že až so súčasnými technológiami majú piesne tú správnu farbu. Mastering pre vinyl aj CD je rozdielny, každé médium má iné špecifiká. Preto si myslím, že pre naozajstných fanúšikov a zároveň audiofilných nadšencov budú tieto reedície vlastne nové. Rovnaké piesne, iný zážitok,“ popisuje Chyška.

Kapelu čaká v rámci Němá tour 15 zastávok naprieč Českou republikou vrátane troch vystúpení na Slovensku. V piešťanskom kine Fontána vystúpi v nedeľu 16. apríla o 19.00 h. Predpredaj lístkov je ešte možný cez webovú stránku inviton.eu a priamo v Mestskom kultúrnom stredisku, A. Dubčeka 27 v Piešťanoch v pracovných dňoch od 8.00 do 15.00 h.

Viac informácií aj v udalosti na Facebooku: facebook.com/events/744665697046437 a na stránke www.msks-piestany.sk.

zdroj: MsKS

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland