Týždeň po Veľkej noci bude Bielonedeľná púť na zrúcaninu Katarínka

  • Nezaradené
  • 10. apríla 2023, 22:30

Tradičná Bielonedeľná púť na zrúcaninu Katarínka v Malých Karpatoch sa bude konať týždeň po Veľkej noci v nedeľu 16. apríla. Pútnici sa stretnú na železničnej zastávke Buková po príchode osobného vlaku z Trnavy o 10:15, odtiaľ poputujú spoločne na zrúcaninu kostola a kláštora. Ako informoval Jakub Kohutiar z občianskeho združenia Katarínka, približne o 14:15 bude v areáli svätá omša. Po nej sprístupnia vyhliadkovú vežu so sprievodcom.

(Autor: katarinka.sk)

Bielonedeľná púť na Katarínku už viac ako dve desaťročia nadväzuje na tradíciu zo 17. a 18. storočia, kedy na toto miesto v lese pri obci Dechtice v okrese Trnava prichádzali tisícky pútnikov na čele s biskupom. „V tých časoch sa pútnici stretávali v Trnave, aby spoločne putovali peši. Od čias obnovenej tradície sa putuje síce len z Bukovej, no myšlienka i tradícia púte zostávajú zachované,“ dodal Kohutiar.

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej založili v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho opustili a kláštor s kostolom sa postupne začal meniť na ruiny. Od roku 1994 dobrovoľníci každé leto pracujú na záchrane zrúcaniny pred jej zánikom, zabezpečujú archeologické výskumy a počas roka organizujú podujatia pre verejnosť.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián