Bylinkárka radí: Jahoda obsahuje veľa železa

  • Bylinkárka radí
  • 9. apríla 2023, 22:33

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví jahodu obyčajnú.

(Autor: I. Kenpei)

Jahoda obyčajná (Fragaria vesca) je trváca bylinka. Podzemok má krátky, prízemná ružica je plná listov a vytvára dlhé zakoreňujúce poplazy. Narastie do výšky 30 centimetrov. Jahoda má zelenú až červenkastú vrúbkovanú, chlpatú okrúhlu byľ. List je trojpočetný s výraznou žilnatinou a zúbkatým okrajom. Jahoda kvitne od mája do júla, kvietky má biele so žltým stredom. Plod je nažka.

Jahoda obyčajná rastie na rúbaniskách, pri lesných cestách, obľubuje mierne vlhké pôdy. Dnes už málokto vie, aké účinky má na náš organizmus. Jahoda podporuje látkovú premenu a účinkuje protizápalovo pri dne, reume, kameňoch v obličkách, v močovom mechúre a žlčníku, pri zápaloch žalúdka a čriev, je vhodná aj pri hnačkách. Plody pôsobia prospešne pri ateroskleróze, hystérii, žalúdkových a dvanástnikových vredoch, sú vhodným prostriedkom pri liečení avitaminózy a anémii. Jahoda zosilňuje sťahy maternicového svalstva, preto sa používa pri gynekologických ochoreniach, rozširuje cievy, znižuje krvný tlak, spomaľuje rytmus a zväčšuje srdcové údery, pomáha liečiť pľúcne ochorenia, TBC, pečeň, astmu, zjemňuje pokožku, lieči rany na tvári a používa sa ako kloktadlo pri páchnucom dychu.

Jahoda obsahuje liečivé látky: sacharidy, kyselinu citrónovú, pektíny, triesloviny, vodu, veľmi mnoho železa, draslík, sodík, chróm, mangán, vitamíny A, B, C, E, K. Plody obsahujú vitamín A, A1, C. Jahoda má močopudné, sťahujúce pôsobenie.

Listy jahody záhradnej sa nesmú používať, neobsahujú účinné látky.

Čaj z listov jahody obyčajnej

Potrebujeme: 50 g sušených listov jahody obyčajnej, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL sušených listov zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Keď celú čajovú zmes spotrebujeme, spravíme si 14 dní prestávku a takto môžeme viackrát zopakovať.

Odvar

Potrebujeme: 20 g čerstvých alebo sušených listov jahody obyčajnej, 1/2 l vody

Postup: Listy vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu a prikryjeme. Potom stíšime ohník a varíme 20 minút. Ďalších 20 minút lúhujeme a precedíme do lavóra. Odvar zjemňuje pokožku a lieči rany na tvári, napríklad pooperačné rany.

Kloktadlo pri páchnucom dychu

Potrebujeme: 20 g čerstvých alebo sušených listov jahody obyčajnej, 4 dl vody

Postup: Listy vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu a prikryjeme. Potom stíšime ohník a varíme 20 minút. Ďalších 20 minút lúhujeme, precedíme a počas dňa kloktáme.

Obklad

Potrebujeme: 30 g čerstvých listov jahody obyčajnej, igelit 20×20 cm, 1 PL slnečnicového oleja

Postup: Listy poukladáme na igelit. Olej mierne prihrejeme a pokropíme ním listy, obklad previažeme. Obklad je vhodný na všetky zapálené rany. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea