Veľkonočný brunch ako tradícia sviatkov na Kúpeľnom ostrove

  • Inzercia
  • 8. apríla 2023, 22:30

Poznáte brunch? Hovoríme o gastronomickej a spoločenskej aktivite, ktorú si obľúbili ľudia v západnej Európe i v USA. Slovo „brunch“ (čítaj branč) vzniklo spojením dvoch anglických slov „breakfast“ a „lunch“. Voľne by sme ho teda mohli preložiť ako neskoršie raňajky, prípadne skorší obed podávaný obvykle medzi 10.00 a 14.00 h.

(Autor: red)

História brunchu siaha do roku 1895. Po prvýkrát ho spomenuli v anglických novinách Hunter´s Weekly. Autor článku Mr. Guy Beringer ho opisuje ako gastronomickú udalosť vhodnú pre spolky hostí, ktorí prichádzajú z nedeľnej omše. Brunch poskytuje veľa možností pre rozvíjanie a nadväzovanie nových kontaktov, podnecuje ku komunikácii, ale hlavne ide o príjemne strávený čas s rodinou či priateľmi.

Netrvalo dlho a brunch si získal dôležité miesto v kráľovskej rodine medzi šľachtou. Vďaka spoločenským zmenám a technologickej revolúcii sa stal súčasťou spoločenského života. Rodiny si zvykli vo veľkom organizovať brunch hlavne počas dôležitých sviatkov roka, akými sú Veľká noc, Vianoce či Deň matiek, a ich tradícia sa zachovala až do súčasnosti.

Popularita brunchu v USA sa začala až v 30. rokoch 20. storočia. Do popredia ju dostali hollywoodske hviezdy, ktoré si pri návrate robili v Chicagu menšiu zastávku na ľahké jedlo či príjemné osvieženie. Najväčší rozmach obľúbenosti brunchu zaznamenávame po druhej svetovej vojne. Mladí ľudia sa chceli stretávať, vytvárali rôzne komunity či spoločenské celky.

Spoznajte aj vy čaro a jedinečnosť pravého brunchu. Pozývame vás na Veľkonočný pondelkový brunch do luxusného päťhviezdičkového hotela Thermia Palace. Strávte príjemný čas s rodinou či priateľmi v nádhernom prostredí Grand Restaurant v čase od 10.30 do 14.00 h. Brunch si vychutnáte v secesnej reštaurácii za sprievodu inštrumentálneho dua huslí a violončela.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof