Olympiáda s Rusmi? Za mňa nie

Takto pred týždňom vydal Medzinárodný olympijský výbor na čele s jeho predsedom Thomasom Bachom odporučenie, aby jednotlivé športové federácie umožnili vrátiť sa do športových súťaží ruským a bieloruským športovcom. Treba dodať, že za určitých podmienok, ale podľa mňa to vôbec nie je na mieste.

Tomáš Horký (Autor: red)

Myslím si, že MOV by mal byť ten prvý orgán, ktorý povie, že návrat v žiadnom prípade nepodporuje, pretože stále prebieha vojnový konflikt na Ukrajine potom, čo ju napadol ruský agresor.

Mimochodom, v olympijskej charte je uvedené, že počas konania olympijských hier sa nemá bojovať, a Rusi napadli Ukrajinu týždeň po skončení olympiády v čínskom Pekingu, v čase, keď prebiehala paralympiáda.

Ak sa nemýlim, sú tu príklady z histórie, keď v roku 1948, dva a pol roka po skončení druhej svetovej vojny, mali krajiny ako Nemecko či Japonsko zákaz štartu na olympijských hrách.

Tieto prípady z minulosti ukazujú, že treba dať krajinám, ktoré vyvolali vojnový konflikt a zomierajú preto tisíce ľudí, najavo jasný postoj, že to nie je zlučiteľné so športom, ktorý má mať mierový charakter. Bohužiaľ, z môjho pohľadu nie je na mieste vyčleňovať z celku určitú skupinu osôb.

V Ukrajine je tiež množstvo športovcov, ktorí mali ambíciu zúčastniť sa na olympiáde alebo na ďalších vrcholových či súťažných podujatiach, a preto, že ich Rusi napadli, sa im tento sen nesplní. To je, žiaľ, ten lepší prípad. Už je totiž potvrdených viac než dvesto ukrajinských športovcov, ktorých vojna pripravila o život.

Ďalším faktom, prečo je účasť ruských športovcov nevhodná, sú početné dopingové škandály a odhalený dopingový program, ktorý bol preukázateľne riadený Putinovým režimom. Už na minulých olympiádach a ďalších športových súťažiach boli potrestaní či vylúčení. To je ďalší faktor, na ktorý netreba zabúdať a opomínať.

Preto ma trošku mrzí, že Slovenský olympijský výbor toto odporúčanie MOV podporil a jasne sa voči nemu nevymedzil, ako to spravili mnohé iné krajiny, napríklad Česká republika, ktorá má v tomto smere dlhodobo konštantné stanovisko.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel