Miliardová investícia do elektromobility v našom regióne

Firma Porsche Werkzeugbau zásadným spôsobom mení výrobné zameranie svojho závodu pri Hornej Strede a výrazne navýšila objem investície mieriacej do nášho regiónu. Výrobné haly začala stavať v úvode roka 2020 s pôvodne plánovanou investíciou štvrť miliardy eur. Produkcia sa mala rozbehnúť naplno už v tomto roku. Napokon sa tento projekt podľa informácií Denníka E výrazne zmenil a nový závod Porsche pri Hornej Strede bude stáť až vyše miliardy.

Závod v Hornej Strede sa z pôvodne investovaných 250 miliónov eur rozrastie o investíciu vyššiu ako jedna miliarda eur. (Autor: pror)

Pôvodný zámer výstavby centra automatizácie a robotizácie automobilovej výroby sa zásadne mení a nemecká firma v novom výrobnom závode plánuje produkciu batériových modulov pre elektromobily Porsche. Sériová výroba sa rozbehne už koncom budúceho roka a bude na Slovensku prvou naozaj masívnou produkciou elektromobilov.

Do Hornej Stredy budú prichádzať základné malé batériové články od ázijských subdodávateľov, ktoré bude nový závod spájať do finálnych zostáv pre komplexné batériové moduly. Tieto budú v úvode prvej etapy výstavby závodu určené pre prémiové elektromobily Porsche. Využívať sa majú v najnovšej verzii luxusného SUV Cayenne. Po úplnom dokončení výrobných priestorov budú slúžiť všetkým elektromobilom značky Porsche.

Investíciu, ktorá je rozvrhnutá na viacero fáz, však podľa informácií Denníka E zároveň trápi aj tradičná pomalosť slovenských povoľovacích procesov. Nemci by privítali, aby jasné stanoviská úradov získavali rýchlejšie ako doteraz.

Vláda a Porsche Werkzeugbau

Vláda spoločnosti Porsche Werkzeugbau ešte v júni minulého roka pridelila na výstavbu baterkárne investičný stimul formou úľavy na dani z príjmu vo výške 3,49 milióna eur a na realizáciu projektu zmeny súčasnej prevádzky ďalších 710-tisíc eur. Vtedy spoločnosť plánovala investovať 195 miliónov eur do projektu sériovej výroby Li-ion batériových modulov pre elektromobily a minimálne šesť miliónov eur chcela vložiť do projektu diverzifikácie produkcie existujúcej prevádzkarne technologického centra.

Úvodná fáza budovania nového závodu sa rozbehla začiatkom januára 2020. V lokalite už stojí prvá hala a postupne sa dokončuje. So spustením sériovej výroby sa v nej ráta koncom budúceho roka. Zásobovať má hlavne bratislavskú výrobu plne elektrickej verzie SUV Porsche Cayenne.

Výskumno-vývojové centrum v Hornej Strede už zamestnáva 60 inžinierov, po dokončení výrobných priestorov poskytne prácu zhruba 600 zamestnancom.

Výstavba druhej fázy závodu s rozpočtom vo výške zhruba 700 miliónov eur sa rozbehne na jeseň tohto roka s tým, že výroba sa tam začne v roku 2026. Druhá časť bude dodávať podzostavy batériových článkov pre všetky ostatné fabriky na elektromobily Porsche.

Dohromady vlastní investor na výstavbu fabriky pri Hornej Strede 24 hektárov pozemkov. V závode po plnom rozbehu bude pracovať zhruba 600 ľudí, v prvej fáze ich bude 300. Na Slovensko Porsche presúva aj vývoj technológií a vo výskumno-vývojovovom centre pri Hornej Strede už pracuje vyše 60 inžinierov.

Ako bude vyzerať plne elektrický model, ktorý sa má vyrábať po roku 2025, ešte nie je známe. Automobilka však už predstavila facelift Porsche Cayenne pre rok 2024.

Porsche na Slovensku

Autá značky Porsche sa už dlhšie vyrábajú v bratislavskom závode jej materského koncernu Volkswagen. V Dubnici nad Váhom má Porsche nástrojáreň s dvomi stovkami ľudí.

Výskumno-vývojové centrum v Hornej Strede vzniklo len nedávno aj so štátnou podporou. Investora stálo zhruba 14 miliónov eur, dva milióny naň dostal od slovenskej vlády. Investičný stimul mu odobril ešte ku koncu svojho vládnutia kabinet Smeru.

Nemecký predajca športových áut patrí v posledných rokoch medzi najrýchlejšie rastúce európske automobilky. Vlani vyrobili 310-tisíc áut značky Porsche.

zdroj: Denník E

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia